17 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

EDWARD SNOWDEN 

Cu toţii ascultaţi, cu toţii spionaţi pe telefonul mobil, de la cel mai anonim dintre utilizatorii de internet până la Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Edward Snowden, 30 de ani, a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a declanşat o dezbatere la nivel planetar asupra protecţiei vieţii private. Calificat drept trădător de către Washington şi refugiat în Rusia, el este mai mult un „lansator de alertă”, un eroic apărător al libertăţilor. 

 

HASSAN ROHANI 

Sugrumat de sancţiunile economice, Iranul se deschide din nou către lume şi îşi reia relaţiile cu „Marele Satan” american, făcând concesii în privinţa programului său nuclear. Această mişcare susceptibilă a reface cărţile în Orientul Mijlociu este întruchipată de acest cleric moderat de 65 de ani, pragmatic şi experimentat, ales în iunie la preşedinţia Iranului. 

 

MALALA YOUSAFZAI 

Ţinta unor ucigaşi în timp ce se întorcea de la şcoală într-un autobuz şcolar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educaţie a fetelor din Pakistan, ţara sa natală, şi din Afganistan. De mai mulţi ani, ea milita pentru această cauză, alimentându-şi blogul de pe site-ul postului BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat, la doar 16 ani, prin hotărârea, maturitatea şi claritatea gândirii sale. Şi-a folosit neaşteptata notorietate pentru a duce puţin mai departe cauza fetelor pakistaneze şi afgane. 

 

PAPA FRANCISC 

Atunci când a apărut la balconul bazilicii Sf.Petru, la 13 martie, a fost o enormă surpriză, dar şi un şoc. Un papă argentinian, Jorge Bergoglio, fusese ales. Un papă foarte diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar şi un comunicator mai abil, el pare gata să abordeze chestiuni dificile pe care predecesorii săi preferau să le evite şi în măsură să refacă imaginea Bisericii printre credincioşii catolici şi nu numai. 

 

EVAN SPIEGEL 

El este steaua în ascensiune a reţelelor de socializare. La momentul când Twitter-ul îşi făcea intrarea senzaţională pe Bursă, acest tânăr american de 23 de ani şi-a permis să măture cu un dos de palmă cele trei miliarde de dolari pe care Facebook i le oferea în schimbul achiziţionării Snapchat, sistemul său ce permite schimbul de fotografii şi videoclipuri care se autodistrug după câteva secunde. Conceptul, al cărui co-inventator este, face furori în rândul adolescenţilor. 

 

BEN AINSLIE 

Angajată în Cupa Americii, Team Oracle USA a trecut în câteva zile de la chinurile unei înfrângeri anunţate la o incredibilă victorie. Iahtingul american datorează această reuşită, una dintre cele mai frumoase ale anului sportiv, unui britanic — Ben Ainslie, cvadruplu campion olimpic chemat în ajutor în plină competiţie pentru a reface tactica echipei. Opt victorii mai târziu, americanii îşi păstrau cupa în detrimentul neozeelandezilor şi puteau să se laude cu o răsturnare a situaţiei fără precedent. 

 

ADELE EXARCHOPOULOS 

Ea a provocat emoţie puternică la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul din „La Vie d'Adele”, în regia lui Abdelatif Kechiche. Tânăra actriţă franceză de 20 de ani interpretează rolul unei liceene care se îndrăgosteşte cu pasiune de o altă femeie. Dar nimeni nu vede în asta un film despre homosexualitate, în momentul în care în Europa, ca şi în SUA, cuplurile gay obţin dreptul de a se căsători. Semn al tipurilor, „Adele” nu este o operă militantă, doar o poveste de dragoste filmată natural. 

 

CAMILA VALLEJO 

Este unul din noile chipuri, foarte fotogenice, ale mişcărilor de contestare multiforme care agită mai multe ţări din America Latină. Inspiratoare a marşurilor studenţeşti din Chile din 2011, comunistă, ea a fost aleasă la 25 de ani deputat în Parlamentul unei ţări a cărei clasă politică este tot mai dominată de femei. Socialista Michele Bachelet este pe punctul de a-şi recâştiga postul de preşedinte în detrimentul conservatoarei Evelyn Matthei, într-o regiune unde alte femei joacă primul rol în politică, precum argentiniana Cristina Kirchner şi braziliana Dilma Rousseff. 

 

PRINŢUL GEORGE 

Popularitatea excepţională a familiei regale a Angliei s-a încarnat în 2013 într-un bebeluş regal, prinţul George, şi în parcursul fără cusur al părinţilor săi, prinţul William şi soţia sa Kate. George este al treilea în ordinea moştenirii la tron, după tatăl său şi bunicul Charles care, la 65 de ani, încă îşi aşteaptă ceasul de a deveni rege. După modelul Windsor-ilor, alte familii regale europene, precum cea a Belgiei sau a Olandei, au reuşit să-şi reînnoiască imaginea. 

 

JAMES FOLEY ŞI JURNALIŞTII DEŢINUŢI ÎN SIRIA 

Implacabil, în 2013, vocile independente care să vorbească despre războiul din interiorul Siriei au tăcut. Rebelii afiliaţi Al-Qaida şi-au înăsprit controlul în mare parte din zonele controlate de opoziţie, în timp ce regimul de la Damasc nu a dat niciun semn de compromis. Jurnaliştii au fost ameninţaţi, intimidaţi. Unii au fost ucişi şi circa 30 de reporteri răpiţi, între care şi americanul James Foley, care contribuise la acoperirea conflictului pentru AFP. Familia sa luptă pentru găsirea şi eliberarea lui.


Articole înrudite