02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legumele verzi îmbunătăţesc funcţionarea muşchilor
Legumele verzi îmbunătăţesc funcţionarea muşchilor
Dacă mai este nevoie de un motiv pentru a mânca legume, un studiu publicat pe 2 februarie arată că nitraţii din spanac, de exemplu, îmbunătăţesc funcţionarea muşchilor, scrie site-ul femina.ch. Oamenii de ştiinţă au dat unor persoane sănătoase doze mici de nitrat neorganic trei zile, măsurând cantitatea de oxigen absorbită în timp ce pedalau pe biciclete statice. Cercetătorii nu recomandă consumul unor suplimente alimentare cu nitrat, dar au descoperit o legătură interesantă între nitraţi şi creşterea eficienţei mitocondriilor, care fac celulele să funcţioneze.
„Este vorba despre o cantitate de nitrat echivalentă cu cea care se găseşte în două-trei sfecle roşii sau o porţie de spanac”, spune Eddie Weitzberg de la Institutul suedez Karolinska. „Ştim că regimurile bogate în fructe şi legume permit prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului, dar nu ştim exact care sunt substanţele active care fac posibil acest lucru”, adaugă el. „Studiul arată că nitratul neorganic ar putea fi la originea acestui fenomen”, spune cercetătorul.
Valoarea nutriţională a nitraţilor nu fusese studiată până de curând. Se sugera chiar că ar fi toxici. Un studiu recent arăta că nitraţii din sucul de sfeclă îmbunătăţesc circulaţia sângelui spre creier, permiţându-i să rămână activ şi putând reduce, prin urmare, efectele demenţei senile. Potrivit cercetătorilor, ar fi suficient consumul a 473 ml de suc de sfeclă pe zi.
Concentraţii mari de nitraţi se găsesc în salata verde, varză, spanac, sfeclă, ceapă verde, ridichi.

Articole înrudite