21 IUNIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alimente care favorizează un bronzat de nota 10
Alimente care favorizează un bronzat de nota 10

În perioada verii, pielea are nevoie de cantităţi mari de apă, vitamine şi antioxidanţi, nu doar pentru a se apăra de radicalii liberi, care se înmulţesc odată cu expunerea la soare, ci şi pentru a o menţine în permanenţă hidratată şi sănătoasă. În această privinţă, alimentaţia joacă un rol esenţial, este de părere experta în nutriţie Josefina Royo, citată de ziarul El Mundo, care trece în revistă alimentele care menţin pielea sănătoasă şi ajută la un bronzat frumos.

Legumele. Morcovi, roşii, varză. Mai ales legumele de culoarea verde: salată, broccoli, pătrunjel... Toate acestea sunt surse de betacaroten, o substanţă antioxidantă (neutralizează radicalii liberi) care accelerează producţia de melanină şi potenţează astfel bronzarea.

Pâinea şi cerealele integrale. Produsele integrale au un avantaj faţă de cele din grâu alb sau rafinat din care a a fost înlăturată coaja care este o sursă de vitamine şi minerale. Cerealele integrale sunt o sursă de vitamină B care hidratează pielea din interior şi o ajută să se bronzeze.

Apa. Trebuie să se bea cât mai multă apă. La orice oră. Potrivit expertei, în timpul verii pielea cere cu disperare să fie hidratată interior şi exterior. Pe lângă apă trebuie să se consume şi multe fructe bogate în apă precum pepeni roşii sau galbeni, pere sau portocale.

Sucuri naturale de fructe. Sunt bogate în vitamine şi minerale. Fructe precum lămâia, portocala, papaya, kiwi, sau fructele roşii contribuie la protejarea fibrelor de colagen şi la menţinerea elasticităţii pielii împotriva radiaţiilor solare, asigură Josefina Royo.

Peştele. Majoritatea alimentelor provenite din mare sunt bogate în Omega 3, un puternic reparator al ţesuturilor care hidratează pielea în profunzime şi îi redă elasticitatea, fapt ce contribuie la o bronzare uniformă. Pe timp de vară experţii recomandă să se consume ton, somon, scrumbie, hamsii, calcan, peşte spadă şi biban.

Fructe uscate. Fistic, alune, nuci, seminţe de floarea soarelui sau de dovleac. Au un conţinut bogat în vitamină B ce conferă elasticitate pielii. Potrivit dr. Josefina Royo, este bine ca aceste alimente să fie consumate împreună cu salate sau iaurturi degresate.

Proteine. Sunt regeneratoare excelente ale ţesuturilor şi au un aport mare de nutrieţi. De aceea experţii recomandă să nu fie evitate. Trebuie alese cele mai bune, care au un conţinut înalt de aminoacizi: carne roşie, peşte şi ouă. 


Articole înrudite