Nu sunt doar simple ierburi aromatice sau alimente, ci adevărate medicamente şi antibiotice naturale, datorită proprietăţilor lor curative. Iată cum mai pot fi definite din punct de vedere al îngrijirii naturale a sănătăţii, alimente cum ar fi usturoiul sau ceapa, plante aromatice cum ar fi oregano, şi condimente cum ar fi ghimbirul şi scorţişoara. Din ce în ce mai des, acestea reprezintă obiect de studiu, graţie proprietăţilor de vindecare ce le caracterizează. Haideţi să aflăm unele alternative naturale la medicamentele tradiţionale, adecvate pentru a ne proteja sănătatea.
Usturoiul este considerat un remediu natural cu proprietăţi vindecătoare încă din secolele trecute. El este bogat în antioxidanţi care contribuie la distrugerea radicalilor liberi, responsabili de deteriorarea organismului, acţiune care în timp poate duce la boli de inimă şi cancer. Usturoiul ajută la reducerea tensiunii arteriale, luptă cu infecţiile pielii şi protejează inima.
Echinaceea a fost mult timp folosită în scopul întăririi sistemului imunitar. Aceasta este considerată utilă pentru prevenirea şi tratarea bolilor de sezon, cum ar fi răceala şi gripa. Echinaceea este indicată în cazul bolilor căilor respiratorii superioare, care pot include, în plus faţă de răceli, tuse. Este de asemenea folosită în tratamentul infecţiilor care implică tractul urinar.
Ceapa, ca şi usturoiul, sunt considerate medicamente naturale reale, cu puternice proprietati anti-bacteriene. Cepei îi sunt, de asemenea atribuite proprietati diuretice, care o fac utilă în procesul de dezintoxicare a organismului. Acestea joacă un rol anti-inflamator şi
îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Ceapa este utilă pentru prevenirea şi în tratamentul răcelilor, gripei şi durerilor în gât.
Avocado a fost considerat din punct de vedere ştiinţific ca un aliment important pentru obţinerea de extracte eficiente împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, cum ar fi unele tipuri de stafilococi. Cea mai buna varietate a acestui fruct din acest punct de vedere, este reprezentat de avocado-ul chilian.
Din frunzele de ceai verde, în plus faţă de ceai, se poate extrage un anumit polifenol capabil să acţioneze sinergic cu antibioticele în tratamentul împotriva bacteriilor, cum ar fi streptococcus şi în infecţiile produse de E. coli. Ceaiul verde este de asemenea bogat in antioxidanti capabili să realizeze o acţiune preventivă împotriva apariţiei diferitelor tipuri de cancer, în special la nivelul pielii.
Ghimbirul este un panaceu real pentru sănătate. Poate fi consumat proaspăt sau sub formă de condiment, după ce a fost uscat şi transformat în pulbere. Efectul benefic al ghimbirului prin utilizarea sa sub formă de ceai contribuie la prevenirea gripei, ameliorarea durerilor în gât şi a tusei. Ghimbirul a fost de asemenea consemnat ca aliment cu proprietăţi anticancerigene.
Oregano nu este numai o plantă aromatică folosită la gătit, ci şi o reală plantă medicinală, utilă pentru a proteja sănătatea noastră, datorită proprietăţilor sale terapeutic. El poate fi definit ca un analgezic, antiseptic şi antispasmodic natural. Uleiul esenţial derivat din acesta are proprietăţi antibacteriene puternice şi utilizarea lui în aromaterapie este utilă pentru tratamentul bolilor legate de sistemul respirator.
Scortisoara nu este doar un condiment folosit pentru aroma sa dulce, ci şi un tezaur de proprietăţi utile, benefice pentru sanatatea noastră. Ea ameliorează durerile menstruale, este un antibacterian natural, reduce durerea cauzata de artrita, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi este un remediu natural pentru răceli şi gâtul inflamat.