01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproximativ 420.000 de persoane mor anual din cauza unor alimente contaminate
Aproximativ 420.000 de persoane mor anual din cauza unor alimente contaminate

În fiecare an, aproximativ 420.000 de persoane de pe întreaga planetă - dintre care o treime cu vârste sub cinci ani - mor din cauza bolilor cauzate de alimente contaminate, potrivit primului studiu pe această temă elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.
Raportul, prezentat joi, este rezultatul muncii de peste opt ani a peste 150 de oameni de ştiinţă din întreaga lume, care au încercat să determine repercusiunile consumului de alimente nesănătoase în ceea ce priveşte mortalitatea.
Dintre cei peste 200 de agenţi care pot provoca intoxicaţii alimentare, OMS a reuşit să studieze în profunzime efectele a numai 31 de elemente, printre care bacterii, virusuri, paraziţi, toxine şi substanţe chimice, dat fiind faptul că despre restul nu există informaţii suficiente sau concludente la nivel mondial.
\\\"Luptăm împotriva unui duşman invizibil\\\", a avertizat în prezentarea raportului directorul pentru sănătate alimentară din cadrul OMS, Kazuaki Miyagishima.
Rezultatele au arătat că, în fiecare an, 600 de milioane de persoane suferă de intoxicaţie alimentară, ceea ce reprezintă aproape o persoană din zece pe plan mondial.
Dintre acestea mor 420.000, printre care şi 125.000 de copii sub cinci ani, deşi acest grup de vârstă reprezintă numai 9% din populaţia mondială.
Copiii mai mici de cinci ani sunt deosebit de sensibili la bolile diareice, strâns legate de intoxicaţiile alimentare.
De fapt, în fiecare an, 550 de milioane de persoane se îmbolnăvesc de boli diareice, iar 230.000 dintre ele mor. Se estimează că bolile diareice afectează 220 de milioane de minori, iar anual mor 96.000 dintre aceştia.
Bolile diareice sunt cauzate în principal de norovirusuri, salmonella, E.coli.
O contaminare alimentară poate cauza simptome pe termen scurt, dar poate avea şi efecte grave pe termen lung precum cancerul, dureri renale, dureri hepatice şi tulburări neuronale.
Copiii care supravieţuiesc celor mai grave forme de intoxicaţie alimentară pot suferi întârzieri în dezvoltarea lor fizică şi mintală. Aceste boli le afectează, de asemenea, pe femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi persoanele cu sisteme imunitare slăbite.
Riscul bolilor cauzate de hrana contaminată este mult mai mare în ţările în curs de dezvoltare, unde apariţia lor este strâns legată de pregătirea alimentelor cu apă contaminată, în lipsa condiţiilor de igienă şi cu condiţii de înmagazinare inadecvate.
Cele mai afectate regiuni sunt Africa — cu 91 de milioane de bolnavi şi 137.000 de morţi pe an — şi sud-estul Asiei — cu 150 de milioane de cazuri şi 175.000 de morţi.
În regiunea Americilor, se îmbolnăvesc 77 de milioane de persoane pe an din cauza unei intoxicaţii alimentare, dintre care se estimează că 9.000 mor.
Dintre cei care se îmbolnăvesc în zona celor două Americi, 31 de milioane sunt copii cu vârste sub cinci ani, dintre care 2.000 mor.
Principala cauză a acestor suferinţe şi decese este diareea.
Specialiştii OMS pledează pentru potenţarea relaţiei dintre sănătate şi agricultură pentru a se obţine o dublă siguranţă alimentară, adică acces la alimente care să fie sigure pentru consum.
În general, printre principalii agenţi ai intoxicaţiei alimentare se numără bacteriile listeria şi cele care provoacă holera; virusul hepatitei A; paraziţii care provoacă toxoplasmoza; cianura, aflatoxina.


Articole înrudite