Un nou studiu sugerează că bărbaţii care consumă frecvent carne roşie au un risc mai mare de a suferi de probleme intestinale, dureri şi greaţă, în comparaţie cu cei care mănâncă de obicei pui şi peşte, informează Reuters.
O echipă de oameni de ştiinţă americani a studiat date colectate pe parcursul a peste două decenii de la circa 46.000 de bărbaţi şi au descoperit că cei care erau consumau frecvent carne roşie aveau un risc de 58% mai mare de a fi diagnosticaţi cu diverticulită, o boală intestinală comună care apare atunci când diverticulii — mici "buzunare" ce mărginesc peretele colonului — se inflamează.
"Studii realizate anterior au arătat că o dietă bogată în fibre alimentare este asociată cu un risc mai mic de diverticulită, însă rolul factorilor de dietă în influenţarea riscului de diverticulită nu a fost bine cercetat", a declarat conducătorul echipei de cercetători, Andrew Chan, om de ştiinţă de la Universitatea Harvard University şi Spitalul General Massachusetts din Boston. "Rezultatele noastre indică faptul că alimentaţia bogată în carne roşie poate fi asociată cu un risc mai mare de diverticulită", a declarat Chan.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au utilizat informaţii de la bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, între 1986 şi 2012. În această perioadă, 764 dintre ei au fost diagnosticaţi cu diverticulită.
Acest studiu este unul observaţional şi nu dovedeşte că un consum de carne roşie cauzează diverticulită, precizează sursa citată.
În timp ce majoritatea bolnavilor de diverticulită pot fi trataţi prin schimbarea alimentaţiei, cazurile severe, precum perforaţiile peretelui intestinelor, necesită spitalizare şi intervenţie chirurgicală.
Diverticulita este cauza spitalizătii a peste 200.000 de persoane pe an în Statele Unite, iar costurile de tratare a acestora depăşesc 2 miliarde de dolari, notează Chan şi colegii săi în jurnalul "Gut".
În ultima perioadă, s-a observat o creştere a numărului de cazuri de persoane diagnosticate cu această afecţiune ale cărei cauze exacte nu se cunosc în totalitate. Printre factorii de risc se numără, pe lângă alimentaţie, fumatul, obezitatea şi administrarea fără reţetă a unor analgezice cunoscute sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene.