03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În ultimii 30 de ani s-a înregistrat o creştere a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea oamenilor consideră că includerea în mediul zilnic a cărnii albe aduce multiple beneficii. Adevărul este însă altul.
În această perioadă, riscul dezvoltării obezităţii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se consideră a fi consumul de carne de pui. În urma studiilor s-a constatat că puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar şi cel ecologic, vândut pentru consum uman, oferă mai multă energie din grăsimi decât din proteine. Aceasta este o descoperire esenţială, întrucât puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine.
Potrivit cercetărilor, între 1870 şi 2004 conţinutul de grăsime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. În această perioadă de timp, nivelul de proteine a scăzut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. În urma rezultatelor s-a considerat că puiul nu mai poate fi considerat un tip de carne cu un conţinut scăzut de grăsimi. În plus, hormonii de creştere folosiţi pentru a accelera atingerea „greutăţii de consum” de către pui sunt un factor favorizant pentru apariţia mai multor afecţiuni:

n Pubertatea precoce la fete
Pubertatea precoce poate fi determinată de hormonii de creştere care se regăsesc în carne şi produsele lactate. Este dificil de stabilit care ar putea fi impactul specific al hormonilor de creştere din produsele alimentare asupra dezvoltării tinerelor femei. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că steroizii (în mod special), declanşează pubertate prematură şi cresc riscul de cancer de sân, mai târziu, în viaţă. Persoanele preocupate de acest potenţial efect secundar ar trebui să consume carne sau produse lactate fără hormoni de creştere sau să evite carnea şi produsele lactate.

n Risc crescut de cancer la sân
Cercetătorii şi consumatorii sunt preocupaţi de faptul că riscul de cancer de sân poate creşte ca urmare a utilizării de hormoni de creştere în produsele alimentare. Potrivit experţilor, preocuparea este realistă, întrucât resturile hormonale din anumite alimente pot creşte, într-adevăr riscul pentru dezvoltarea cancerului de sân. Cu toate acestea, în multe state, nu este permisă utilizarea hormonilor pentru creşterea porcilor, găinilor, curcanilor şi a altor păsări.

n Risc crescut pentru cancerul de prostată
O altă preocupare a cercetătorilor şi consumatorilor legată de hormonii de creştere din alimentaţie este că aceştia pot creşte riscul apariţiei cancerului de prostată. În urma unor studii, s-a constatat că evitarea anumitor hormoni de creştere poate reduce riscul declanşării anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată. Astfel, consumul de alimente care conţin reziduuri hormonale poate predispune la producerea cancerului de prostată.


O bacterie din carnea de pui provoacă infecţii grave la milioane de femei

Cele aproximativ 8 milioane femei din Statele Unite care se îmbolnăvesc anual de infecţii ale vezicii urinare ar putea fi, de fapt, victimele unei bacterii devenite rezistente la antibiotice, bacterie prezentă în carnea de pui din marile magazine. O tulpină a bacteriei Escherichia coli a fost descoperită în ADN-ul puilor de găină trataţi cu antibiotice şi oferiţi apoi spre consum în supermarketuri. Se pare că, la ora actuală, bacteria rezistentă la tratamente se găseşte în carnea de pui ce poate fi cumpărată de la orice magazin alimentar şi se transmite mai ales femeilor, care ajung să se îmbolnăvească în urma manipulării puilor înainte de a fi gătiţi sau prin contaminarea altor alimente cu bacterii din carnea de pui.

Articole înrudite