07 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul de alcool, chiar şi moderat, determină modificări ale structurii creierului
Consumul de alcool, chiar şi moderat, determină modificări ale structurii creierului

Consumul de alcool, chiar şi în cantităţi moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului şi cu o creştere a riscului de degradare a funcţiilor acestuia, informează Reuters citând un studiu desfăşurat timp de 30 de ani în Marea Britanie.Consumul de alcool, chiar şi în cantităţi moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului şi cu o creştere a riscului de degradare a funcţiilor acestuia, informează Reuters citând un studiu desfăşurat timp de 30 de ani în Marea Britanie.Cercetarea care a analizat creierele a 550 de persoane de vârsta a doua a descoperit că persoanele care consumau cele mai mari cantităţi de alcool aveau un risc crescut de astrofie hipocampică — o formă de deteriorare a creierului care afectează memoria şi orientarea în spaţiu.Persoanele care obişnuiau să bea, în medie, peste 30 de unităţi pe săptămână prezentau cel mai mare risc, însă şi cei care erau consumatori medii — între 14 şi 21 de unităţi pe săptămână — aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampică în comparaţie cu subiecţii abstinenţi, au notat oamenii de ştiinţă.Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi University College London au declarat că aceste rezultate susţin reducerea limitei maxime de consum la 14 unităţi de alcool pe săptămână, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, prevăzută în ghidul guvernamental de recomandări medicale din Marea Britanie, însă pun la îndoială limitele recomandate în Statele Unite. Ghidul guvernamental din Statele Unite sugerează că până la 24,5 unităţi de alcool pe săptămână reprezintă o limită sigură pentru bărbaţi, însă recenta cercetare a relevat un risc crescut privind schimbările produse asupra structurii creierului la doar 14-21 de unităţi pe săptămână.O unitate este definită prin 10 mililitri (ml) de alcool pur. Un pahar mare cu bere conţine circa două unităţi de alcool, iar o sticlă cu vin are în jur de nouă unităţi de alcool.Studiul a analizat date măsurate în mod repetat în decursul a 30 de ani, între 1985 şi 2015, privind consumul săptămânal de alcool şi performanţele cognitive în cazul a 550 de bărbaţi şi femei, având o stare bună de sănătate şi o vârstă medie de 43 de ani la începutul cercetării.La finalul analizei a fost efectuată o examinare RMN a creierului fiecărui participant, iar după ajustarea unor factori precum sexul, educaţia, categoria socială, activitatea fizică şi socială, fumatul, riscul de accident vascular cerebral şi istoricul medical, oamenii de ştiinţă au descoperit că un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o creştere a riscului de declin cognitiv.Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a "integrităţii materiei albe", un factor descris de cercetători drept critic în ceea ce priveşte funcţia cerebrală.Oamenii de ştiinţă au notat că în urma unui astfel de studiu observaţional nu poate fi trasă o concluzie clară privind cauza şi efectul, însă descoperirea poate avea importante implicaţii în ceea ce priveşte sănătatea publică în cazul unei mari părţi a populaţiei, notează sursa citată.


Articole înrudite