24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul de peşte şi fructe de mare cu mercur poate creşte riscul îmbolnăvirii de scleroză
Consumul de peşte şi fructe de mare cu mercur poate creşte riscul îmbolnăvirii de scleroză

Consumul de peşte şi fructe de mare cu conţinut ridicat de mercur poate creşte riscul îmbolnăvirii de scleroză laterală amiotrofică (SLA), potrivit unui studiu preliminar publicat luni de Academia Americană de Neurologie, relatează EFE. Cauza exactă a acestui tip de scleroză este necunoscută, dar unele studii anterioare sugerează că mercurul ar putea fi un factor de risc pentru această maladie. În SUA, principala sursă de expunere la mercur este consumul de peşte contaminat cu acest metal neurotoxic. SLA, cunoscută şi ca boala lui Lou Gehrig, este o afecţiune a sistemului nervos care atacă celulele nervoase (neuronii) aflate în creier şi măduva spinării şi nu poate fi vindecată.
Pentru a elabora acest studiu, cercetătorii au făcut un sondaj în rândul a 518 de persoane, dintre care 294 bolnave de scleroză şi 224 care nu prezentau această boală. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că printre cei care consumaseră regulat peşte şi fructe de mare, 25 la sută care consumaseră mai mult mercur prezentau un risc de două ori mai mare de contractare a bolii, decât cei care consumaseră cantităţi mai mici din acest metal. Autorii au subliniat că studiul necesită şi alte investigaţii pe această temă iar concluziile nu neagă faptul că un consum de peşte este benefic pentru sănătate. Ceea ce sugerează studiul este că trebuie să se aleagă specii cu conţinut scăzut de mercur şi să se evite consumul de peşte din apele contaminate cu acest metal. Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din SUA recomandă ca femeile la vârsta fertilă şi copiii să mănânce de tri ori pe săptămână peşte ca somon sau sardine, cu nivel redus de mercur şi bogaţi în nutrienţi ca omega-3. FDA recomandă de asemenea să se evite peştele cu conţinut ridicat de mercur precum peştele spadă sau rechinul.


Articole înrudite