23 IUNIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr poate duce la diabet
Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr poate duce la diabet

Persoanele care consumă în mod regulat băuturi îndulcite cu zahăr - spre exemplu, o cutie cu suc pe zi - au un risc mai mare de a dezvolta prediabet, conform unui studiu efectuat la Universitatea Tufts din Statele Unite şi publicat în ''Journal of Nutrition'', informează Medpage Today.
Cercetarea efectuată la Universitatea Tufts a evidenţiat faptul că persoanele adulte care consumă în mod obişnuit băuturi îndulcite cu zahăr au un risc cu 46% mai mare de a dezvolta prediabet în comparaţie cu cele care beau astfel de băuturi, de-a lungul unei perioade de 14 ani.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că băuturile cu conţinut ridicat de zahăr sunt asociate şi cu o creştere a rezistenţei la insulină, un factor de risc pentru diabetul de tip 2.
În cadrul studiului, au fost luate în considerare date de la 1.685 de adulţi de vârstă medie, obţinute pe o perioadă de 14 ani, care nu aveau diabet sau prediabet în timpul examinării iniţiale şi au comunicat informaţii cu privire la consumul de băuturi îndulcite cu zahăr şi dietetice.
Nu a fost identificată, însă, nici o asociere între consumul de sucuri dietetice şi riscul de prediabet sau de creştere a rezistenţei la insulină. Cercetătorii au notat, însă, că studii anterioare au relevat date mixte cu privire la asocierea dintre băuturile răcoritoare dietetice şi riscul de diabet de tipul 2, de aceea sunt necesare mai multe investigaţii în acest sens.
Băuturile îndulcite cu zahăr vizate de studiu au fost cele carbogazoase şi necarbogazoase, precum limonada, dar nu şi cele din fructe 100%, neîndulcite.
Cercetătorii au aflat că persoanele care consumau, în medie, şase porţii de câte 350 ml de băuturi îndulcite cu zahăr pe săptămână aveau un risc mai mare de a dezvolta prediabet.
''Deşi studiul nostru nu poate stabili cauzalitatea, rezultatele sugerează că băuturile cu conţinut ridicat de zahăr cresc şansele de a dezvolta semne de avertizare precoce pentru diabetul de tip 2'', a declarat Nicola McKeown, profesor asociat la Tufts. "Dacă nu sunt făcute schimbări în privinţa stilului de viaţă, indivizii cu prediabet sunt pe traiectoria de a dezvolta diabet'', a mai spus aceasta.
''Descoperirile noastre susţin recomandările de a limita consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, lucru ce poate fi realizat prin înlocuirea acestora cu alternative mai sănătoase precum apa, cafeaua neîndulcită sau ceaiul'', a mai spus cercetătoarea. ''Aceasta este o modificare dietetică simplă care ar putea aduce un beneficiu substanţial sănătăţii persoanelor care consumă băuturi îndulcite în fiecare zi şi care au risc crescut de diabet'', a completat McKeown.
Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, în anul 2015 aproximativ 415 milioane de oameni sufereau de diabet la scară mondială, adică 8,3% din populaţia adultă. Numărul se estimează că va creşte până la 642 de milioane până în anul 2040, ceea ce înseamnă că unul din zece adulţi va avea diabet, conform www.diabetesatlas.org.
În Europa, numărul persoanelor cu diabet este de aproximativ 59,8 milioane, la care se adaugă în jur de 23 de milioane care nu au fost diagnosticaţi.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane în 1980 la 422 de milioane în 2014.
Diabetul reprezintă una dintre cauzele principale ale pierderii vederii, insuficienţei renale, atacurilor de inimă, atacurilor cerebrale şi a amputării membrelor.
În 2012, circa 1,5 milioane de decese au fost cauzate în mod direct de diabet, iar alte 2,2 de decese au fost atribuite nivelului crescut al glicemiei, conform OMS. Organizaţia estimează că diabetul va fi a şaptea cauză principală de deces în anul 2030.


Articole înrudite