22 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Copiii din România vor beneficia GRATUIT de consiliere psihologică şi psihoterapie
Copiii din România vor beneficia GRATUIT de consiliere psihologică şi psihoterapie

Copiii din România pot beneficia – în premieră - de consiliere psihologică şi psihoterapie în mod gratuit, a anunţat Guvernul României. Peste 70.000 de ore de terapii - intervenţie psihologică şi psihoterapeutică - sunt disponibile copiilor din România prin intermediul Programului Naţional ”Din grijă pentru copii”.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Programul naţional— „Din grijă pentru copii” a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie 2022.

”În urma unui proces laborios şi complex de lucru şi negociere cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi ai Colegiului Psihologilor din România, am reuşit să adoptăm Hotărârea de Guvern care descrie metodologia de acces la terapii a copiilor şi modalitatea de plată a psihologilor înscrişi în Program. Iată că, aşa cum am promis, Programul Naţional Din Grijă pentru Copii, devine realitate pas cu pas” – Mădălina Turza, Consilier de stat, coordonator Program.

Modalitatea de acces şi paşii înscrierii în Program:

Pasul 1 - Cine poate sesiza nevoie de sprijin psihologic a copilului?

· părintele,

· cadrele didactice din învăţământul preuniversitar,

· asistenţii sociali,

· asistenţii medicali comunitari,

· mediatorii şcolari,

· experţii locali pentru persoanele aparţinând minorităţilor rome.

Pasul 2 - Cine poate face recomandarea oficială?

· medicii de familie,

· medicii de medicină şcolară,

· medicii de psihiatrie pediatrică consilierii şcolari emit, în baza unei consultaţii o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în Program

Pasul 3 – Selectarea psihologului

· după emiterea recomandării, părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditaţi să furnizeze serviciile de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului national — „Din grijă pentru copii”;

· Listele cu psihologii disponibili în fiecare judeţ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare şcoală şi la medicii de familie.

Pasul 4 – Serviciile de terapie

· psihologul evaluează situaţia copilului pe baza recomandării şi realizează un raport

· dacă se constată necesitatea intervenţiei, copilul intră în Program.

 


Articole înrudite