HPV poate să cauzeze cancer şi la bărbaţi

 
Marți, 05 Decembrie 2017 00:36
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Virusul Papiloma Uman (HPV), care prin cancerul de col uterin în România provoacă cea mai mare mortalitate din Europa, poate să-i afecteze şi pe bărbaţi, prin localizări ale bolii în diferite organe, afirmă dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic oncolog specializat în obstetrică-ginecologie.
''Virusul afectează femeile şi bărbaţii, dar diferenţele între organele genitale ale femeilor şi bărbaţilor fac ca boala propriu-zisă să apară mult mai frecvent la femei, şi ne referim în special la cancerele de col uterin. Şi alte cancere pot să aibă drept cauză acest virus — cancere la nivelul anusului, cancere din sfera orală, cap şi gât, dar ele apar mult mai rar. Virusul Papiloma poate provoca şi alte boli şi poate să aibă diferite manifestări. Cea mai frecventă formă o vedem pe piele. Sunt negi pe care îi avem mulţi în zona în care avem un traumatism sau o mică leziune — la nivelul gâtului, de exemplu, dacă purtăm cămaşă, sau în alte zone. E o familie foarte mare de viruşi acest Papiloma, peste 100, şi mulţi dintre ei nu dau cancer sau nu sunt cu potenţial oncogen. Sunt câteva zeci de subtipuri care se încadrează în această categorie a potenţialului oncogen şi ei sunt cei care pot să determine aceste îmbolnăviri'', explică medicul clujean.
El arată că virusul Papiloma preferă localizarea în colul uterin, punctând că simpla prezenţă nu presupune apariţia cancerului decât în puţine cazuri, pentru că de cele mai multe ori sistemul umanitar neutralizează virusul.
''Colul uterin are o structură cu totul particulară şi suferă modificări continue din momentul apariţiei ciclului şi până la intrarea în menopauză. Există o zonă la nivelul colului uterin unde acest virus poate să se grefeze. Altă condiţie este şi imunitatea personală, pentru că majoritatea femeilor elimină la un moment dat acest virus, astfel încât, chiar dacă au trecut prin infecţie, nu se îmbolnăvesc. Cancerul de col uterin este o boală multifactorială, îmbină factori genetici cu factori de mediu'', mai spune dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

Deşi în multe cazuri infecţia cu HPV poate duce la moarte, în anumite forme ale bolii nu este neapărat necesară intervenţia chirurgicală

''Nu înseamnă că dacă virusul există şi facem ceva, pentru că o altă caracteristică a acestui cancer este faptul că el nu apare de la bun început în forma lui invazivă, gravă. Trece prin nişte stadii precanceroase pe care le putem surprinde inclusiv prin intermediul examenului Babeş-Papanicolau şi pe care le putem şi trata. În prezent putem ajunge chiar în situaţia în care virusul să existe, să dea o displazie uşoară, şi totuşi să putem să ne permitem să nu facem nimic decât să urmărim pacienta. Putem să stratificăm bine cazurile printr-o anumită analiză, să vedem dacă el îşi face de cap sau nu. Sigur, când este o displazie agravată e recomandat să intervenim, când este un cancer invaziv este recomandat să intervenim, chiar cu mai multe modalităţi terapeutice. Avem un tratament individualizat pentru fiecare situaţie în parte'', detaliază oncologul.

Imunitatea scăzută, fumatul, alimentaţia şi stresul cotidian, printre factorii care favorizează apariţia cancerului. Vaccinul poate să prevină boala

''Un număr foarte redus de cazuri — sub 10%, poate chiar sub 5% — dintre persoanele infectate cu HPV fac cancer. Imensa majoritate elimină acest virus, dar atunci când se îndeplinesc anumite condiţii, atunci când există o imunitate scăzută — stresul cotidian contribuie la scăderea imunităţii, alimentaţia, fumatul, alte tratamente, cum ar fi imunosupresoarele la transplantaţi, când sunt mai multe tipuri de viruşi, sunt câteva zeci de subtipuri de HPV cu risc înalt de a produce cancer, — riscul este mai mare. Există displazii apărute la pacienţii transplantaţi şi care necesită un tratament imunosupresor pentru tot restul vieţii. Un alt factor care influenţează apariţia cancerului de col, atunci când există infecţia, este fumatul. Colul uterin are o secreţie — glera cervicală — în care se pot elimina compuşi ai fumului de ţigară. Acest lucru modifică imunitatea. La persoanele fumătoare există un risc în plus de apariţie a bolii, când există infecţia virală'', atenţionează medicul.
Dr. Cadariu atrage atenţia că virusul Papiloma poate fi transmis mai ales prin contact sexual, dar şi prin sărut sau prin contact tegumentar, chiar şi prin diferite obiecte, subliniind că abstinenţa sexuală nu împiedică apariţia bolii.
''Exemplul clasic din cartea de epidemiologie era rata foarte scăzută de cazuri de cancer de col uterin la călugăriţe. În mod teoretic, dar şi practic, apar cancere — la bărbaţi rata e foare mică — pentru că femeile pot intra în contact cu virusul şi în absenţa unui act sexual penetrant. Se poate transmite tegumentar, prin contact pur şi simplu în sfera genitală. Se pot transmite prin sărut, prin obiecte de igienă. Prin contact se fac multe cancere de gât, prin sex oral, pe bază de papiloma. Se transmite de la bărbat la femeie şi invers. HPV, anumite subtipuri, poate să producă cancer şi la nivelul vulvei, la nivelul penisului, la nivelul anusului la ambele sexe şi în sfera orofaringiană, la cap şi gât. Bărbaţii fac mult mai rar astfel de cancere, pentru că nu există acea particularitate pe care o are colul uterin la femei. Cea mai bună metodă de a te feri de HPV este vaccinul, cu atât mai mult cu cât, în cazul contactelor sexuale, nici prezervativul nu asigură protecţia necesară. În principiu, nu prea avem cum să ne ferim de virus deoarece, ca orice infecţie virală, circulă, se transmite şi prin contact sexual, dar chiar şi prin contact tegumentar. Multă lume intră în contact cu virusul, dar nu toată lumea face boala. Fiind o boală infecţioasă, suntem întrebaţi ce să facem ca să nu-l transmitem mai departe şi în ce măsură prezervativul, de pildă, ne protejează, cum protejează de infecţia cu virusul imunodeficienţei, HIV. Acest lucru nu putem să-l afirmăm, deoarece virusul este mai mic decât porii prezervativului. Deci, prezervativul nu protejează de virusul HPV. În primul rând, putem preveni boala prin vaccin. Există o groază de mituri despre aceste vaccinuri, dar acest vaccin este implementat în foarte multe ţări şi este absolut sigur. La noi în ţară a fost în eşec implementarea. Dar, având în vedere situaţia noastră şi numărul de cazuri, este o opţiune absolut bună şi de recomandat'', mai spune directorul medical al Institutului Oncologic Cluj.
Potrivit acestuia, în cazul cancerului de col uterin poate fi vorba chiar de vindecare, dar cu condiţia ca boala să fie depistată în stadii incipiente.
''În cazurile incipinte poate fi vorba de vindecare, supravieţuirea merge spre sută la sută. Supravieţuirea scade o dată cu creşterea stadiului bolii, scade până la sub 20% în stadiul IV, raportare la 5 ani. La celelalte stadii sunt valori intermediare, între peste 90% şi 20%. Este foarte important să identificăm precoce cancerele, pentru a le trata şi a le vindeca. Cancerul poate fi vindecat şi una dintre condiţii e ca el să fie într-un stadiu incipient. Cancerul de col uterin poate fi identificat într-un stadiu incipient, fiindcă se pretează la screening. Incidenţa în România e cea mai mare. Aceasta şi pentru că sunt programe de screening. Dar suntem la de trei ori valorile din vestul Europei la mortalitate din cauza faptului că sunt foarte avansate când le depistăm. Femeile trebuie să-şi facă periodic controale medicale ginecologice pentru ca eventuala boală să poată fi descoperită la timp. Sunt mituri şi prejudecăţi pentru care nu se prezintă la medic — e o ruşine a te prezenta la medic, e ruşinos să-ţi faci examen ginecologic. Şi nu numai la oameni mai puţin educaţi, ci şi la persoane cu multă şcoală. Iar dacă apare ceva, lumea se teme că e o problemă şi, din nou, se teme să nu descoperim o problemă şi mai mare iar când o descoperim suntem legaţi de mâini şi de picioare, ajungem în situaţia în care nu mai putem să facem mare lucru în afară de paleaţie, ceea ce e cumplit pentru că e şi o zonă unde pot să înceapă alte probleme — se poate ajunge la stome, la nefrostomii, etc. Sunt situaţii din acestea, mai ales în stadii avansate. Şi toate lucrurile acestea pot fi prevenite'', mai spune dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu