18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul de legume bogate în nitraţi poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. Cantităţi importante de nitraţi se găsesc în lăptuci, spanac, ridichi, sfeclă, praz sau pătrunjel, scrie passionsante.be.
O echipă de cercetători de la mai multe universităţi britanice a vrut să verifice dacă aceste alimente ar putea fi utile în tratarea hipertensiunii arteriale. Mai întâi au făcut experienţe pe şobolani (pentru a determina cele mai potrivite doze de nitraţi) şi apoi pe un grup de voluntari cu vârsta medie de 53 de ani şi suferind de hipertensiune. Participanţilor li s-a dat să bea fie 250 ml suc de sfeclă, fie 250 ml de apă. Le-a fost verificată evoluţia presiunii arteriale la intervale regulate timp de 24 de ore.
Rezultatele au arătat un efect benefic evident al sfeclei, dozele de nitraţi nefiind prea ridicate. S-au îmbunătăţit atât parametrii diastolici, cât şi cei sistolici datorită capacităţii nitraţilor de a favoriza dilatarea vaselor sanguine, contribuind astfel la scăderea presiunii arteriale. Sunt necesare studii pe grupuri mai mari de oameni şi pe durată mai lungă pentru a confirma aceste rezultate. Până atunci însă se recomandă consumul sporit de astfel de legume, în cadrul unui regim alimentar echilibrat, încheie passionsante.be.

Articole înrudite