Mulţi oameni vor ajunge să trăiască peste 90 de ani

 
Luni, 27 Februarie 2017 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Speranţa medie de viaţă va creşte în multe ţări până în 2030, depăşind 90 de ani în unele locuri, iar creatorii de politici trebuie să facă mai multe eforturi pentru a elabora strategii adecvate, indică un studiu internaţional de amploare, relatează Reuters şi AFP.
Sud-coreenii vor avea probabil cea mai mare speranţă de viaţă din lume până în 2030, iar SUA una dintre cele mai scăzute dintre ţările dezvoltate, arată studiul.
"Faptul că vom continua să trăim mai mult înseamnă că trebuie să ne gândim să consolidăm sistemele medicale şi de asistenţă socială pentru a sprijini o populaţie care îmbătrâneşte şi care are nevoi multiple din punct de vedere medical", a declarat Majid Ezzati, principalul autor al studiului şi profesor la Şcoala de sănătate publică din cadrul Colegiului imperial din Londra. Efectuat de oamenii de ştiinţă din cadrul Colegiului imperial din Londra în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, studiul a stabilit că dintre ţările în care veniturile sunt cele mai mari, SUA va avea probabil cea mai scăzută speranţă de viaţă în 2030, de 79,5 ani pentru bărbaţi şi 83,3 ani pentru femei, similară cu cea din ţări în care veniturile sunt medii, precum Croaţia şi Mexic. Acest lucru este cauzat parţial de lipsa unui sistem de îngrijiri medicale universal în SUA, precum şi de factori ca rata de mortalitate relativ ridicată în rândul copiilor şi al mamelor, rate ridicate ale criminalităţii şi obezităţii, menţionează studiul.
În Europa, femeile din Franţa şi bărbaţii din Elveţia ar urma să aibă cea mai ridicată speranţă de viaţă, de 88,6 ani în primul caz şi aproape 84 de ani în cel de al doilea. Coreea de Sud a ieşit cel mai bine dintre ţările participante la studiu, cercetătorii estimând că o femeie născută în Coreea de Sud în 2030 ar urma să trăiască 90,8 ani, iar un bărbat ar putea atinge vârsta de 84,1 ani.
"Mulţi oameni obişnuiau să creadă că 90 de ani este limita superioară pentru speranţa de viaţă, dar această cercetare arată că vom depăşi bariera de 90 de ani", a spus Majid Ezzati. "Auzim în mod repetat că ameliorările longevităţii umane se cam apropie de sfârşit, dar nu cred că ne aflăm nici măcar în apropierea limitei superioare a speranţei de viaţă — dacă aceasta există", a mai afirmat el. Studiul, publicat miercuri în revista medicală The Lancet acoperă 35 de state dezvoltate şi emergente, printre care SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia, Polonia, Mexic şi Republica Cehă. Speranţa de viaţă mult mai mare din Coreea de Sud se datorează mai multor factori, precum alimentaţia adecvată în copilărie, presiunea scăzută a sângelui, rata scăzută de fumatului şi un acces bun la îngrijiri medicale, noi cunoştinţe medicale şi noile tehnologii, au spus cercetătorii.
În ceea ce priveşte diferenţa dintre speranţa de viaţă la bărbaţi şi respectiv femei, care merge de la 3,9 ani în Noua Zeelandă până la 8,5 ani în Polonia în 2010, aceasta ar urma să se diminueze până în 2030 în toate ţările, cu excepţia Mexicului, unde speranţa de viaţă a femeilor va creşte mai mult decât aceea a bărbaţilor, şi în Chile, Franţa şi Grecia, unde speranţa de viaţă la ambele genuri va creşte în mod similar.
"Bărbaţii au în mod tradiţional un mod de viaţă mai puţin sănătos şi, de aici, speranţa de viaţă mai scurtă. Ei fumează şi beau mai mult şi sunt mai frecvent victime ale accidentelor şi crimelor", a reamintit profesorul Ezzati. "Dar modurile de viaţă ale bărbaţilor şi femeilor au tendinţa de a se apropia şi la fel se întâmplă şi cu longevitatea lor", a adăugat el.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu