Oameni de ştiinţă americani au recomandat unui număr de 20 de persoane obeze să mănânce mai mult câteva luni şi au constatat că circa un sfert dintre ele au rămas sănătoase, în pofida creşterii în greutate, relatează AFP.
Studiul publicat în ediţia din 2 ianuarie a Journal of Clinical Investigation a fost realizat de cercetători de la Washington University School of Medicine din St Louis (Missouri, centrul Statelor Unite).
Participanţilor la cercetare li s-a recomandat să mănânce cu 1.000 de calorii mai mult pe zi, de preferinţă în fast-food-uri, pentru a se îngrăşa cu 6%. "Nu a fost deloc uşor. Este la fel de greu să faci pe cineva să se îngraşe cum este să îl faci să slăbească", afirmă Elisa Fabbrini, profesor de medicină şi principalul autor al studiului.
Cei care nu aveau afecţiuni legate de obicei de obezitate, ca o oarecare rezistenţă la insulină, un nivel ridicat de colesterol, presiune sanguină mare sau exces de grăsime în ficat, nu au prezentat aceste complicaţii nici după ce s-au îngrăşat cu 7 kilograme, se arată în studiu.
Rezultatele confirmă ceea ce oamenii de ştiinţă observaseră deja la populaţia cu greutate normală: circa un sfert din obezi nu suferă de complicaţii susceptibile să provoace crize cardiace, atacuri cerebrale sau diabet.
Însă starea de sănătate a celor care aveau deja probleme metabolice înainte să ia în greutate s-a agravat după regimul caloric menţionat.
Toţi cei care au participat la studiu au fost puşi ulterior sub supravegherea unor dieteticieni ca să piardă kilogramele acumulate şi au făcut obiectul unui documentar difuzat pe HBO, "Weight of the Nation" (Greutatea naţiunii).
Autorii cercetării susţin că acum ştiu mai bine cum să depisteze persoanele obeze cele mai susceptibile să dezvolte complicaţii.
"O altă diferenţă este legată de funcţia genetică din ţesutul gras", arată oamenii de ştiinţă, adăugând că la persoanele supraponderale cu metabolism normal mai multe gene reglează grăsimile. "Activitatea acestor gene se dezvoltă chiar şi când oamenii cu metabolism normal iau în greutate, lucru care nu este valabil la persoanele cu metabolism anormal", se arată în studiu.
Urmează să fie realizate alte studii pentru a afla de ce unele persoane obeze sunt mai susceptibile să dezvolte complicaţiile menţionate. "Să fie genetica, un anume regim alimentar, activitatea fizică, sănătatea psihică sau microbii?", se întreabă Samuel Klein, director al Washington University' Center for Human Nutrition, citat în încheiere de AFP.