22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nurofenul ar putea fi scos din farmacii
Nurofenul ar putea fi scos din farmacii

Autorităţile din Marea Britanie intenţionează să scoată de pe piaţă sau să elibereze doar pe bază de prescripţie medicală, trei medicamente folosite foarte frecvent, după ce s-a descoperit că prezeintă efecte secundare rare, dar mortale.
Medicamentele care au produs îngrijorări sunt Sudafed, Nurofen şi Day&Night Nurse. Substanţa care este prezentă în aceste medicamente şi care produce efectele adverse este pesudoefedrina.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat o anchetă proprie, iar dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricţia se va impune în toată Uniunea Europeană, deci şi în România.
Pseudoefedrina este un decongestionant care se găseşte în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală (OTC).
Sudafed ar putea fi retras de pe rafturi sau chiar să fie eliberat numai pe bază de prescripţie medicală, din cauza legăturilor cu tulburări cerebrale rare, dar mortale.
Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate (MHRA) „analizează dovezile disponibile” pentru a vedea dacă este necesară schimbarea regulilor de vânzare a pseudoefedrinei, notează Daily Mail.

Pseudoefedrina poate cauza accident vascular cerebral

Responsabilii din domeniul sănătăţii sunt speriaţi de rapoartele privind pacienţii care au suferit de două afecţiuni rare, asociate cu aceste medicamente ce conţin pseudoefedrină. Ambele afecţiuni pot provoca accidente vasculare cerebrale.
Pseudoefedrina funcţionează prin îngustarea vaselor de sânge inflamate din sinusuri - care cauzează în primul rând blocarea nasului.
The Pharmaceutical Journal, care a publicat prima dată ştirea, a afirmat că urmează să se decidă „dacă autorizaţiile de introducere pe piaţă pentru medicamentele care conţin pseudoefedrină trebuie să se schimbe”.
Oficialii nu au precizat câte cazuri de PRES şi RCVS legate de pseudoefedrină au fost depistate pentru a justifica această anchetă. S-a indicat un număr mic, care a fost înregistrat în bazele de date de supraveghere şi în literatura medicală.
PRES şi RCVS, cele două afecţiuni ce au legătură cu pseudoefedrina, pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului şi pot provoca complicaţii majore şi ameninţătoare de viaţă în unele cazuri.
Semnele PRES includ adesea dureri de cap, probleme de vedere, modificări mentale, convulsii şi umflături la nivelul creierului. O durere de cap severă de tip „tunet” este semnul distinctiv al PRES şi poate fi singurul simptom.
Pseudoefedrina este deja cunoscută ca prezentând un uşor risc pentru inimă, inclusiv accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord. De asemeena, există avertismente deja incluse în prospectele informative din interiorul produselor care conţin acest medicament. Cu toate acestea, responsabilii din domeniul sănătăţii sunt speriaţi din cauza noilor cazuri înregistrate şi a gravităţii PRES şi RCVS.
Restricţiile de vânzare sunt deja impuse pseudoefedrinei, în ciuda faptului că aceasta este disponibilă pe scară largă de zeci de ani. Din 2008, este ilegal să vinzi sau să furnizezi orice produs care conţine mai mult de 720 mg de pseudoefedrină fără prescripţie medicală.


Articole înrudite