06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pericolul „noodles”
Pericolul „noodles”

Femeile care consumă tăiţei instant („noodles”), de cel puţin două ori pe săptămână, prezintă un risc cu 68% mai mare de colesterol mărit, diabet şi hipertensiune, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard şi publicat în Journal of Nutrition, în ediţia din august.
Ei au analizat datele unui sondaj efectuat în Coreea de Sud, cel mai mare consumator mondial de tăiţei instant, pe un eşantion de 10.771 de adulţi, dintre care mai mult de jumătate femei. „Consumul de tăiţei instant este legat de o creştere a sindromului metabloic la femei, indiferent de regimul lor alimentar dominant”, arată cercetătorii, citaţi de 7sur7.be.
Sindromul metabolic se traduce prin prezenţa unei serii de semne fiziologice care duc la creşterea riscului de diabet şi de boli cardiovasculare.
Astfel, chiar dacă femeile coreene au un regim tradiţional, bazat pe orez, peşte şi legume, sau consumă preponderent carne şi alimente prăjite, mai puţin sănătoase, faptul că ele mănâncă paste de pregătire rapidă, de două ori pe săptămână, duce la o creştere semnificativă a riscului de sindrom metabolic.
„Consumul, o dată sau de două ori pe săptămână, a pastelor instant nu constituie o problemă, însă dacă se consumă mai mult de două ori pe săptămână atunci devine problematic”, notează Frank Hu, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Harvard şi autor principal al studiului.
Datele provin dintr-un sondaj şi pot explica şi de ce bărbaţii nu sunt la fel de afectaţi de consumul de tăiţei ca femeile. Potrivit profesorului Hu, se pare că femeile sunt mai sensibile la efectele carbohidraţilor, la grăsimi şi la sare.


Articole înrudite