06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prunele uscate scad presiunea sanguină
Prunele uscate scad presiunea sanguină

Din timpuri imemoriale, oamenii puneau toamna prune la uscat cunoscând foarte bine efectele benefice ale consumului de prune uscate. Cei care-l practică şi astăzi, în special lumea de la ţară, nu sunt străini de acestea taine.
Prunele uscate au un gust dulce şi sunt bogate în nutrienţi. Ca şi alte fructe uscate, acestea pot fi găsite pe toată perioada anului. Conţin: vitamina A, C şi grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu, fier şi puţine calorii. De asemenea, prunele uscate oferă organismului o cantitate de fibre, care potolesc foamea şi o amână pentru mai multe ore.
Cercetările moderne efectuate în laboratoare confirmă faptul că prunele uscate sunt un aliment delicios, dar şi un medicament de nădejde în caz de nevoie.
Atât proaspete, cât şi uscate, prunele constituie subiectul a numeroase cercetări datorită conţinutului mare de fitonutrienţi numiţi acizi neoclorogenici şi clorogenici. Substanţele găsite în prunele proaspete şi în prunele uscate se numesc fenoli, iar proprietăţile lor antioxidante au fost îndelung studiate. Aceste substanţe sunt cunoscute, în special, pentru eficienţa în neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.
Abilitatea prunelor uscate de a stopa răul făcut de oxigen celulelor noastre este dată şi de conţinutul de beta caroten. Beta carotenul funcţionează ca un antioxidant, eliminând radicalii liberi.
Prunele uscate sunt o bună sursă de potasiu, mineral esenţial pentru menţinerea unei presiuni sanguine normale şi a bunei funcţionări a inimii, astfel redând şi riscul accidentelor vasculare cerebrale. Eficienţa alimentelor bogate în potasiu în scăderea presiunii sanguine a fost demonstrată într-un număr mare de studii. Potasiul stopează pierderea de calciu prin urină şi astfel ajută la prevenirea subţierii oaselor în mod rapid. Prunele, prin conţinutul de vitamina A, contribuie la refacerea şi creşterea oaselor.
Fibrele solubile din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge şi la creşterea sensibilităţii insulinei, astfel jucând un rol important în prevenirea şi tratarea diabetului de tip 2. Aceste fibre oferă şi o senzaţie de saţietate, fiind recomandate în curele de slăbire.
Resveratrolul care se găseşte în compoziţia prunelor închise la culoare, între indigo şi negru şi vişiniul cel mai închis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până în prezent, de 4-5 ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Antioxidanţii puternici din aceste fructe ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria.
Prunele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipaţia. Pe lângă faptul că ajută tranzitul intestinal, astfel scăzând riscul apariţiei cancerului de colon şi a hemoroizilor, fibrele insolubile oferă hrana bacteriilor "prietenoase" din intestinul gros.
Acidul propionic poate fi în parte responsabil pentru proprietăţile de reducere a colesterolului oferite de fibre.
Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbţie a fierului. Prunele au mari proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri. Ele pot alunga oboseala sau senzaţia de stres.
Se recomandă însă a fi consumate cu moderaţie de către persoanele care au probleme cu glicemia şi au un risc crescut de a face diabet. De asemenea, nu este recomandat să mâncăm prune uscate şi afumate, acestea conţin substanţe care pot fi cancerigene.


Articole înrudite