23 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rafila: Există medicamente banale care sunt compensate; e un efort important din punct de vedere bugetar
Rafila: Există medicamente banale care sunt compensate; e un efort important din punct de vedere bugetar

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat marţi că există "medicamente banale" care sunt compensate în prezent şi că efortul este unul important din punct de vedere bugetar, notează Agerpres.
Precizările au venit după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu i se pare corect ca statul să suporte "medicamente compensate pentru tuse şi junghi", dar şi 6 miliarde de lei pe an pentru concedii medicale.
"Nu, nu este decontată aspirina. Este un OTC, adică un medicament care se eliberează fără prescripţie. Mă rog, domnul prim-ministru nu e specializat în decontarea medicamentelor compensate şi gratuite. Ideea e că sunt medicamente banale care sunt compensate - nu neapărat aspirina. Sigur că e un efort important din punct de vedere bugetar. Medicamentele compensate şi gratuite au crescut foarte mult ca valoare, în ultimii ani. Cred că se apropie de 2 miliarde de euro", a spus Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a menţionat că este posibil ca în şedinţa de guvern de marţi să fie abordată ordonanţa de urgenţă în baza căreia toate categoriile de bolnavi cronici să beneficieze de scutirea la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical, dar că nu are detalii deocamdată.
"Astăzi va fi o şedinţă de guvern. Nu cunosc încă materialul; este o şedinţă de urgenţă. Este posibil ca şi acest subiect să fie abordat. (...) Este astăzi o şedinţă de guvern, o să vedem dacă este o ordonanţă de urgenţă care să clarifice aceste lucruri. (...) Au existat solicitări (pentru un punct de vedere, n.r.) pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus Rafila.
Toate categoriile de bolnavi cronici urmează să beneficieze de scutirea la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical, a afirmat, luni, premierul Marcel Ciolacu.


Articole înrudite