28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sistemele digestiv şi renal, cele mai afectate după mesele abundente
Sistemele digestiv şi renal, cele mai afectate după mesele abundente
Mesele dese, târzii şi abundente, caracteristice perioadei Sărbătorilor de iarnă, consumul de alcool sau de dulciuri rafinate, aportul limitat de fructe şi de apă, orele insuficiente de somn şi lipsa efortului fizic contribuie la creşterea greutăţii şi afectează sistemele digestiv şi renal, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
"Sistemele digestiv şi renal sunt cele mai afectate după această perioadă încărcată culinar şi, ca să-şi revină, e necesară o dietă mai restrictivă, atât energetic, cât şi ca diversitate de alimente. În general, dietele rapide, mai ales cele celebre, pot pune în pericol sănătatea pentru că fie sunt fade (se bazează doar pe alimente sărace caloric şi nutritiv), fie sunt hipoglucidice sau hiperproteice (limitează drastic aportul de glucide sau exacerbează aportul de proteine). O dietă de detoxifiere însoţită de un program constant de efort fizic moderat (mers pe jos, urcat scări, înot) reprezintă o soluţie perfectă pentru această perioadă de recuperare”, a precizat Lygia Alexandrescu, într-un comunicat de presă.
În context, medicul propune pentru micul dejun germeni de ovăz fierţi cu fructe proaspete, musli cu suc proaspăt de grapefruit, salată de fructe proaspete iar pentru prânz, la alegere - supă de legume cu germeni de grâu sau de ovăz, salată de crudităţi cu seminţe de dovleac, orez fiert cu salată de crudităţi, tzatziki cu crudităţi, avocado proaspăt cu salată verde şi zeamă de lămâie, cartof copt în coajă, legume înăbuşite.
Pentru masa de seară nutriţionistul recomandă ghiveci de legume, legume pe grill cu zeamă de lămâie şi usturoi, salată de rădăcinoase cu nuci şi migdale crude, suc proaspăt de legume sau orez brun cu legume la abur.
Lygia Alexandrescu recomandă, de asemenea, consumul unei mari diversităţi de legume şi fructe colorate, cereale integrale, băutul unei cantităţi suficiente de apă şi ceai verde, pentru că acestea conţin diverşi fitonutrienţi care se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.
Totodată, nutriţionistul recomandă ca în perioada următoare să se evite consumul produselor lactate, cărnii, peştelui, ouălelor, cofeinei, sării, zahărului şi alimentelor procesate.


Articole înrudite