07 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ştii la ce riscuri te expui dacă mănânci multă carne?
Ştii la ce riscuri te expui dacă mănânci multă carne?

Consumul de carne contribuie, aproape în aceeaşi proporţie ca şi consumul de zahăr, la apariţia obezităţii, potrivit unei noi cercetări. Acest lucru este valabil la nivel global.
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universtitatea din Adelaide, grăsimile şi carbohidraţii ne dau energie ca să ducem la bun sfârşit toate sarcinile pe care le avem de îndeplinit de-a lungul zilei şi sunt digerate mult mai repede decât proteinele, potrivit The Independent. Acest lucru înseamnă că energia care provine din carne este folosită mai târziu şi, dacă apare un surplus, acesta este înmagazinat în corp sub formă de depozite de grăsime.
Cum carnea a devenit un aliment extrem de accesibil în mai toate zonele globului, obezitatea devine o şi mai mare problemă pentru întreaga lume.
Wenpeng You, doctorand al Universităţii din Adelaide a făcut cercetări cu privire la accesul pe care îl au popoarele lumii la zahăr şi carne şi impactul pe îl are acest fapt în ceea ce priveşte rata obezităţii în 170 de ţări. Tânărul afirmă că există o interdependenţă între aceşti doi factori.
În cercetarea sa, Wenpeng a ţinut cont şi de diferenţele dintre aceste ţări, cum ar fi gradul de urbanizare, obişnuinţele în ceea ce priveşte activitatea fizică şi media aportului caloric specifică respectivului popor. Astfel, tânărul a ajuns la concluzia că gradul de acces la produsele din carne reprezintă aproximativ 13% din totalul ratei obezităţii, acelaşi procent fiind valabil şi în cazul zahărului.
„Este un principiu fals acela conform căruia doar grăsimile şi carbohidraţii, în special grăsimile, sunt factorii majori care contribuie la instalarea obezităţii”, a afirmat Wenpeng You.
„Fie că ne place, fie că nu, grăsimile şi carbohidraţii din dietele actuale furnizează suficientă energie pentru a ne duce la capăt sarcinile zilnice. Pentru că proteinele din carne sunt digerate mai târziu decât grăsimile şi carbohidraţii, energia pe care o primim de la aceste proteine reprezintă un surplus, care se traduce prin înmagazinarea grăsimii în corp”, a explicat tânărul.
Acest studiu diferă de cercetările anterioare prin faptul că stabileşte o legătură între consumul de carne şi obezitate din punctul de vedere al conţinutului proteic, nu al celui de grăsimi.
Aceste rezultate vor stârni controverse, potrivit oamenilor de ştiinţă, dat fiind faptul că face comparaţia între carne şi zahăr, clasând aceste două alimente pe aceeaşi treaptă în ceea ce priveşte influenţa lor asupra apariţiei obezităţii.
„Pe lângă faptul că este important pentru consumatori să ştie că zahărul şi grăsimile consumate în exces nu le fac bine, noi credem că ei trebuie să acorde atenţie şi consumului de proteine din carne care poate avea o contribuţie importantă în acest sens”, explică şi profesorul Maciej Henneberg.


Articole înrudite