17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Suplimentele alimentare nu sunt aşa de bune cum s-a crezut
Suplimentele alimentare nu sunt aşa de bune cum s-a crezut

Consumul de suplimente pe bază de guarana şi ceai verde, precum şi cel de capsule pe bază de extracte de fasole, ulei de măsline şi rozmarin ajută la scăderea în greutate, consumul de suplimente pe bază de licopen, vitamina E, luteină şi seleniu contribuie la bronzare - sunt doar câteva exemple de efecte nedemonstrate ştiinţific ale substanţelor enumerate mai sus, pe care producătorii din UE nu vor mai avea voie să le invoce în promovarea produselor lor, începând din 10 septembrie 2014.
CE a adoptat pe 19 februarie 2014 un Regulament prin care actualizează lista efectelor fără acoperire ştiinţifică cu care producătorii au vrut să-şi promoveze suplimentele. Este vorba de Regulamentul nr. 155/2014 de refuzare a autorizării anumitor menţiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor. Precizăm că Regulamentul este obligatoriu, se aplică direct în toate statele membre şi intră în vigoare pe 10 martie 2014.

Lista efectelor nevalidate ştiinţific

Suplimentele bazate pe combinaţii de extracte de Paullinia cupana Kunth (guarana) şi Camellia sinensis (L.) Kuntze (ceai verde) ajută la arderea grăsimilor. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a concluzionat că nu a fost stabilită o relaţie cauză-efect între consumul unei combinaţii de extracte de Paullinia cupana Kunth (guarana) şi Camellia sinensis (L.) Kuntze (ceai verde) şi efectul de scădere în greutate.
Producătorul de suplimente Nutrilinks Sarl a solicitat CE autorizaţie să atribuie suplimentelor sale acest efect. Nu a primit-o.
Suplimentele pe bază de extracte de fasole, ulei de măsline şi rozmarin (vândute sub marca OXY 280) ajută la scăderea în greutate. Fals!
Şi în acest caz, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a stabilit o relaţie cauză-efect între consumul de OXY 280 şi efectul pretins. Compania Actina a solicitat CE autorizaţie să atribuie produselor sale acest efect. Nu a primit-o.
Suplimentele pe bază de licopen, vitamină E, luteină şi seleniu, produse de Nutrilinks Sarl, contribuie la bronzare. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a autorizat Nutrilinks Sarl să comercializeze aceste suplimente, folosindu-se de efectul invocat care nu a fost demonstrat ştiinţific.
Dermato-cosmeticele pe bază de fier reduc pierderea excesivă de păr la femeile care nu se află la menopauză. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a concluzionat că nu a fost stabilită o relaţie cauză-efect între consumul de fier şi menţinerea creşterii normale a părului. În consecinţă, invocarea acestui efect de către compania care a solicitat acest lucru - Pierre Fabre Dermo-Cosmétique - a fost interzisă.
Suplimentele pe bază de ulei pur de krill (o specie de crustacee), vândute sub bandul Eff EXT ™, contribuie la susţinerea flexibilităţii articulaţiilor. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a stabilit o relaţie cauză-efect între consumul de Eff EXT ™ şi efectul pretins. Nutrilinks Sarl, producătorul care a cerut autorizaţie să-şi vândă produsul invocând acest efect, nu a primit-o.
Consumul de suplimente de ulei de krill ajută la îmbunătăţirea confortului articulaţiilor sensibile. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a stabilit o relaţie cauză-efect între consumul suplimentelor pe bază de uleiul de krill şi îmbunătăţirea confortului articulaţiilor sensibile. Şi în acest caz, Nutrilinks Sarl a primit interdicţie să-şi vândă produsul pretinzând acest efect.
Suplimentele pe bază de extract din seminţe de struguri contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei venoase periferice. Fals!
Efectul nu a fost demonstrat ştiinţific, potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară. Nutrilinks Sarl nu a primit autorizaţie să-şi promoveze suplimentele invocând acest efect.
Consumul zilnic a 500 mg de Cynatine® - un supliment pe bază de pudră de cheratină extrasă din blană de oaie - ajută la susţinerea flexibilităţii articulaţiilor. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a stabilit o relaţie cauză-efect între consumul produsului pe bază de cheratină şi efectul invocat, drept care nu a autorizat firma Roxlor Nutra LLC care a solicitat să-şi promoveze astfel produsul să mai atribuie suplimentelor sale acest fals efect.
Consumul de citrulină sub formă de malat contribuie la dispariţia mai rapidă a oboselii musculare după efort. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară nu a stabilit o relaţie cauză-efect între consumul de citrulină-malat şi efectul pretins. Biocodex - firma care a invocat acest efect - are interdicţie să-şi promoveze astfel suplimentele.


Articole înrudite