Sunt mulţi copii care nu iau micul dejun sau care nu au o alimentaţie indicată pentru prima masă a zilei. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că un consum de alimente adecvate la trezire ajută la acoperirea necesarului nutriţional şi de energie al copilului, precum şi la îmbunătăţirea randamentului fizic şi intelectual, conferă o mai mare capacitate de atenţie şi de concentrare în clasă şi previne riscul instalării obezităţii sau al diabetului de tip II.
Astfel, un mic dejun de înaltă calitate nutritivă trebuie să includă: lactate (un pahar de lapte, un iaurt sau o bucată de brânză proaspătă cu procent redus de grăsimi), făinoase bogate în fibre (pâine, pâine prăjită, cereale, biscuiţi integrali), un fruct proaspăt sau sucul acestuia, iar în unele ocazii, o feliuţă de şuncă, ulei de măsline şi cu moderaţie ceva dulce: miere sau gem de fructe, o bucăţică de ciocolată.