USR a iniţiat un proiect privind autorizarea cabinetelor stomatologice mobile

 
Luni, 05 Martie 2018 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputatul USR, Cosette Chichirău, a depus o propunere legislativă care reglementează autorizarea cabinetelor mobile de medicină dentară, motivând că aceasta va permite ONG-urilor să ofere tratament stomatologic în comunităţile sărace şi izolate.
„Statul român are obligaţia de a garanta accesul liber, egal şi nediscriminatoriu la servicii medicale. În practică, însă, din cauza costurilor mari asociate furnizării serviciilor medicale, apar discrepanţe semnificative în repartizarea teritorială a acestor servicii, repartizare care lezează disproporţional drepturile persoanelor din mediul de rezidenţă rural”, se arată într-un comunicat al USR.
Formaţiunea precizează că o soluţie pentru a facilita accesul locuitorilor către serviciile de medicină dentară sunt cabinetele mobile de medicină dentară, avantajul acestora fiind mobilitatea lor, care le permite să furnizeze servicii medicale în zone în care în mod tradiţional lipsesc cabinetele stomatologice din cauza nerentabilităţii.
„În prezent, există un vid legislativ care face imposibilă autorizarea sanitară a cabinetelor mobile, deşi ele sunt prevăzute în lege. Noi încercăm să corectăm această situaţie. Propunerea noastră va permite ONG-urilor să meargă în cele mai sărace şi izolate comunităţi rurale şi să ofere tratament stomatologic pentru cazuri realmente disperate. Lipsa tratamentului şi a igienei dentare au un impact negative profund în special asupra copiilor, care trăiesc cu infecţii, lipsesc de la şcoală şi cresc cu o stare de sănătate generală deteriorată. Din păcate, în această situaţie se află o mare parte a populaţiei României” susţine deputatul USR, Cosette Chichirău, în documentul citat.
USR atrage atenţia că în 2016, 86% din numărul cabinetelor stomatologice independente funcţionau în mediul urban, deşi populaţia urbană constituie numai 54% din numărul total de locuitori. În mediul rural activează doar 12,3% din numărul total de 16.442 de medici dentişti, astfel reieşind că fiecărui medic dentist din rural îi revin în medie aproximativ 4.524 de locuitori.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu