04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
15 mai 2011, o zi magică care va rămâne scrisă cu litere de aur în cartea de istorie a sportului gălăţean. Cu două ore înainte de ora oficială de start, tribunele au fost full, peste 13.000 spectatori ţinând să urmărească partida pe care favoriţii lor urmau să o susţină împotriva principalei contracandidate la locul I. Într-o atmosferă incendiară care i-a împins de la spate, roş-alb-albaştrii au început în trombă şi s-au năpustit spre poarta adversă. Stadionul a erupt pentru prima dată la capătul primului sfert de oră, atunci când Viglianti a executat un corner, iar micuţul dar inimosul Antal s-a înălţat şi a înscris cu capul. Iureşul la poarta accidentatului Taborda avea să continue, iar peste alte două minute o lovitură liberă executată de „Vigli” a fost deviată cu capul pe lângă de Costin. Sub presiunea rezultatului de pe tabelă, bănăţenii au preluat iniţiativa cu 10 minute înainte de finalul primei reprize, când Sepsi l-a angajat pe Goga, dar acesta a irosit o uriaşă şansă de egalare. Pe finalul primei reprize, Alexa nu şi-a dezminţit porecla „chirurgul” şi a avut o intervenţie criminală pentru care a fost sancţionat doar cu cartonaş galben

Pena, omul-gol

Cu un avantaj minim pe tabelă, gălăţenii au făcut deliberat pasul înapoi şi presiunea Timişoarei s-a accentuat. Mai întâi Ricketts (min. 51) a nimerit de două ori bara, pentru ca peste numai 120 de secunde, Zicu să aducă bucuria în tabăra oaspeţilor. Spre lauda lor, gălăţenii nu au acuzat şocul şi au ieşit din nou la joc, „Para” a vrut să-l umilească pe Pantilimon cu un lob de la vreo 25 de metri, iar cu o jumătate de oră înainte de fluierul final al centralului Robert Dumitru, tehnicianul Oţelului, Dorinel Munteanu, a dovedit încă o dată că este „meseriaş”. Decizia de a-l introduce pe teren pe Pena s-a dovedit a fi una capitală pentru soarta campionatului. Atacantul gălăţean şi-a făcut datoria şi după un contraatac şcoală purtat de Buş, care a confirmat încă o dată încrederea care i s-a acordat, a marcat cu capul golul unei victorii istorice pentru Galaţi şi pentru Moldova. În ciuda eforturilor de final ale formaţiei vizitatoare, tabela de marcaj nu s-a mai modificat, iar după cele patru minute de prelungiri care au fost acordate, publicul a invadat suprafaţa de joc şi şi-au manifestat bucuria purtându-şi pe braţe favoriţii.

Declaraţii:
Dorinel Munteanu - antrenor Oţelul Galaţi: „Sincer, îmi găsesc greu cuvintele în aceste momente pentru că sunt foarte bucuros, este cel mai fericit moment din cariera mea de antrenor, mă bucur pentru tot ce am realizat la Galaţi, nimeni n-a crezut în noi, dar s-a văzut şi în seara asta: o echipă mică, cu un buget modest, dar cu un suflet foarte mare, a reuşit să câştige campionatul României, chiar dacă pe parcurs s-au întâmplat lucruri urâte, am fost atacaţi, dar vreau să-mi felicit jucătorii pentru această victorie, una care cred că nu poate fi contestată de nimeni. Dedic această victorie fiicei mele, care sâmbătă a împlinit 20 de ani, familiei, preşedintelui Marius Stan, echipei, şi nu în ultimul rând suporterilor care au fost fantastici atât la început, când n-am prea fost pe placul lor, cât şi astăzi, când au fost al 12-lea jucător. Este normal să am lacrimi în ochi, stresul a fost foarte mare şi chiar dacă nu l-am arătat în exterior sau nici la conferinţele de presă, presiunea a fost enormă, dar unitatea grupului, tot ce au făcut de doi ani, astăzi s-a încununat prin această mare performanţă. Eu mereu am avut încredere în potenţialul acestei echipe, care nu este maxim în acest moment, deja ne gândim la jocurile din Champions League în care sunt convins că cu câţiva jucători noi, nu vom face ţara de ruşine. După partida cu Dinamo am zis că nu vom mai pierde niciun joc şi iată că m-am ţinut de cuvânt. Nu vreau să fiu ironic, fiindcă este o seară frumoasă pentru noi, dar şi dacă jucăm cu Pandurii, tot câştigăm. Prima mea opţiune rămâne Oţelul, probabil că în următoarele săptămâni conducerea administrativă va avea o discuţie cu impresarii care mă reprezintă, eu sunt dispus şi vreau să continui”.
Marius Pena - jucător Oţelul Galaţi: „Da, este cea mai frumoasă seară din viaţa mea, iar bucuria şi emoţiile sunt foarte mari. Pot să spun că azi am reuşit golul carierei. Visul oricărui fotbalist este să câştige un trofeu şi iată că am reuşit. Am dominat tot campionat, normal că suntem o echipă mare. Când am intrat pe teren am simţit că voi marca, iar acum trăiesc visul că voi juca în Champions League”.
Marius Stan - director general Oţelul: „Suntem campioni, chiar dacă le place sau nu le place celor de la Timişoara. Am sperat până în ultima clipă că putem realiza un vis, este fantastic, este o răsplată a muncii şi seriozităţii. Nu am spus că suntem cea mai valoroasă echipă, ci am fost una dintre cele mai constante şi muncitoare. Victoria noastră este o victorie mare, imensă, colosală şi este şi una a bunului simţ”.

Articole înrudite