27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lucian Bute i-a premiat pe micii şahişti gălăţeni
Lucian Bute i-a premiat pe micii şahişti gălăţeni
„In hoc signo vinces", concurs de şah pentru copiii din clasele 0-8, organizat în curtea Parohiei Sf. Mina, Victor şi Vichentie din Galaţi a adunat la start 180 copii (aproximativ 160 numai de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin", elevi ai CM Aurelian Cojocaru). Este de departe cel mai mare număr de participanţi la un concurs de şah în istoria Galaţiului, dar probabil nici altundeva în România nu s-a înregistrat un număr mai mare, în afară de campionatele naţionale. Directorul şi iniţiatorul turneului este părintele Ionaşcu Neculai, cu sprijinul profesorilor Şcolii Gimnaziale „Miron Costin", al mai multor părinţi şi sponsori şi al CS Şah Club Galaţi. Clubul gălăţean organizează periodic cursuri şi concursuri gratuite pentru şcolari, şi de fiecare dată eforturile le sunt răsplătite la final, prin bucuria din ochii copiilor.
"In hoc signo vinces" însă, deşi la prima ediţie, ne-a depăşit aşteptările şi chiar imaginaţia, nu doar prin recordul de participanţi, ci şi pentru modul impecabil în care a fost pus la punct fiecare detaliu. Nu ştiu cum Dumnezeu s-au potrivit toate atât de bine: Ziua Copiilor, premii pentru toţi, vreme frumoasă, în Parohie şcoala cu cei mai mulţi copii iubitori de şah şi în care se predă şahul de câţiva ani, o armată de profesori ai Şcolii „Miron Costin", sub coordonarea CM Aurel Cojocaru, părinţi şi voluntari care au pus în practică proiectul. Prezenţa lui Lucian Bute la final a avut un efect mai puternic decât un spectacol de artificii, zeci de copii care din diverse motive nu au putut răspunde niciodată invitaţiilor la evenimente asemănătoare având pentru prima oară şansă să se bucure de atâtea surprize,  iar reacţiile au fost pe măsură. Concursul rezervat avansaţilor a fost câştigat de Angel Ioniţă (Şcoala „Miron Costin") - 5 puncte din 5 partide, urmat de Adrian Gheorghiţă (Şcoala nr.2) şi Andrei Axin. Primul şi al treilea şi-ar fi putut asigura primele două locuri cu o remiză în ultima rundă, ei fiind şi colegi de clasă, însă au ales să joace partida cu ambiţie şi în spiritul de fair-play în care au fost educaţi.
În acelaşi timp, la Bucureşti a avut loc un puternic turneu oficial de copii sub 8 ani, câştigat de Octav Panţuru (Genius Galati) cu 7p din 7, David Macovei (Şah Club) terminând al IV-lea cu 5p.


Articole înrudite