07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„O minge + un prieten”, la final
„O minge + un prieten”, la final
Trebuie subliniat faptul că a fost primul proiect european din sportul gălăţean. Pentru reuşita lui şi-au dat mâna mai mulţi factori: Primăria Galaţi, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Scopul a fost integrarea socială a copiilor străzii şi a celor cu oportunităţi reduse prin baschet. A fost o experienţă nouă pentru clubul Phoenix, iar rezultatul final a fost atins, trei tineri de la Şcoala de Arte şi Meserii „Simion Mehedinţi” - Andonie Paul Ionuţ, 18 ani, elev clasa a X-a mecanică, Baciu Ionela, 17 ani, clasa a X-a estetică, Vârlan Eugen Dumitru, 18 ani, clasa a X-a estetică - fiind integraţi în grupele de sportivi din cadrul clubului. Şi ceilalţi copii care au participat la acest proiect au decis să continue activitatea. Cu acest prilej s-au realizat conexiuni şi relaţii importante, iar acest proiect constituie baza unui viitor proiect de mare anvergură. Sportul reprezintă un factor social şi de educaţie, un fenomen prin care tinerii se pot integra în societate, o şansă pe care nu toţi o primesc de la viaţă. Clubul va continua  cursa de obţinere de noi proiecte. „Deşi nu am avut o experienţă anterioară în ceea ce priveşte derularea unui asemenea proiect, sunt bucuros că tinerii noştri sportivi, pe lângă valenţele sportive, au dat dovadă de un deosebit simţ civic şi au avut iniţiativa de a propune şi finaliza acest proiect. Acest grup fiind campioni naţionali, a demonstrat că pot fi campioni ai propriilor lor convingeri. Suntem mândri că avem asemenea copii, bucuroşi că am finalizat acest proiect, care a constituit o mare provocare. Am demonstrat o dată în plus că ne implicăm şi în viaţa socială şi dorim să ne păstrăm statutul. Mulţumesc celor de la CEDO, Primărie, DJTS şi IJP”, a concluzionat Florin Nini, managerul de la Phoenix.

O şansă unică în viaţă

Principalii beneficiari ai proiectului „O minge + Un prieten” derulat de clubul gălăţean Phoenix au fost cei trei copii de la Şcoala de Arte şi Meserii „Simion Mehedinţi”: Ionuţ Paul Andonie, Ionela Baciu şi Dumitru Eugen Vârlan, care vor primi câte un Youthpass, un certificat care atestă participarea în proiect european. Zilele trecute am stat de vorbă cu „absolvenţii” şi vă prezentăm câteva impresii.
Ionuţ: „Mi s-a părut un proiect normal, binevenit pentru viitorul meu. De aceea, vreau să trag cât mai tare la antrenamente, îmi doresc să ajung cât mai departe, am mai încercat şi alte sporturi, fotbalul, la Dunărea, dar nu mi-a plăcut pentru că era scandal în vestiar, apoi m-am dus la tenis de masă, nu m-am ţinut însă. Când a venit acest proiect, m-am înscris imediat, îmi place baschetul şi vreau să continui”.
Ionela: „A fost o perioadă frumoasă, mi-a plăcut acest proiect. Antrenamentele, cum jucăm, cum ni se predau pasele, totul m-a impresionat. Am avut posibilitatea să jucăm cu echipe din Brăila şi Focşani şi a fost altă atmosferă. Consider că mi s-a acordat o şansă, îmi place baschetul de mică, voi continua să particip la antrenamente şi mi-aş dori să oc într-o echipă”. 
Eugen: „ Foarte frumos şi interesant acest proiect. Am cunoscut aici oameni noi, baschetul este un sport pe care nu l-am făcut niciodată, sper să fac un hobby din acest sport şi să ajung undeva în viaţă. Mi-a părut bine că am jucat cu copii din alte oraşe, am fost emoţionat, am şi pierdut, am şi câştigat dar una peste alta mi-a plăcut. Mi s-a oferit o şansă mare în viaţă şi aş vrea să profit de ea”.

Articole înrudite