25 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
20 de autobuze electrice noi vor ajunge la Galaţi - GALERIE FOTO
20 de autobuze electrice noi vor ajunge la Galaţi - GALERIE FOTO

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat astăzi contractul pentru achiziţia primelor 20 de autobuze electrice noi, marca Solaris. Este vorba despre autobuze cu lungimea de circa 10 metri, în contract fiind incluse şi două staţii de reîncărcare rapidă şi şase staţii de reîncărcare lentă.
Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi: „Aşa cum am promis, continuăm pe linia unui transport modern, pentru a oferi cele mai bune condiţii de călătorie. Vorbim acum de primele autobuze electrice noi care vor ajunge la Galaţi; sunt autobuze nepoluante şi au toate dotările moderne. Am spus din prima clipă stop achiziţiei de autobuze la mâna a doua. Iar în aceşti ani au ajuns la Galaţi doar mijloace de transport noi. Şi nu ne oprim aici”.
Cele 20 de autobuze electrice vor îndeplini toate condiţiile speciale de fiabilitate, securitate, confort şi protecţie ambientală, conform normelor europene. Autobuzele, cu zero emisii gaze de eşapament, vor avea o capacitate de transport pentru 59 de persoane, vor fi prevăzute cu rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, vor avea sistem de climatizare, sistem audio-video de informare pentru călători, sistem de supraveghere video etc.
Valoarea contractului este de 47.848.224,32 lei fără TVA, fonduri europene prin PNRR. Autobuzele vor fi livrate de Solaris Bus&Coach (Polonia), iar durata contractului este de 16 luni. Livrea autobuzelor va începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului 2024.
Primăria municipiului Galaţi a atras în total fonduri prin PNRR pentru 62 de mijloace de transport noi şi nepoluante, autobuze, tramvaie şi microbuze, care urmează să ajungă la Galaţi în perioada următoare.
Municipiul Galaţi a achiziţionat în ultimii ani 105 mijloace noi de transport. Este vorba despre primele 20 de autobuze hibrid, primele 8 tramvaie noi din ultimii 30 de ani, 17 troleibuze, 40 de autobuze şi 20 de minibuze Euro 6. Pentru toate acţiunile în domeniul transportului, trofeul pentru un transport public prietenos cu mediul a ajuns anul acesta la Galaţi. Este vorba despre premiul oferit de Asociaţia Municipiilor din România care a acordat „Premiile Oraşelor Verzi 2023" în cadrul evenimentului „Forumul Oraşelor Verzi” care a avut loc la Braşov în perioada 5-7 septembrie 2023.
Cele 20 de autobuze sunt marca Solaris tip nE9LE, cu o capacitate de 59 de pasageri, sunt echipate cu un motor sincron Siemens 1DB2016-6NB06 trifazat, având o putere nominală de 160 kW cu un cuplu nominal de 1400 Nm şi cu un sistem de baterii cu o capacitate nominală de 281,8 kWh, asigurând o autonomie de 341 km (E-SORT 2).
Încărcarea rapidă a autobuzelor electrice se va realiza prin intermediul unui pantograf tip inversat, montat pe staţia de încărcare rapidă şi prin intermediul prizei tip Combo 2. Sistemul de încărcare rapidă, de 120 kw, va introduce în sistemul de acumulatori o cantitate de energie de 10% din capacitatea bateriilor într-un interval scurt de timp (5-15 minute) prin conectarea autobuzului electric la o staţie de încărcare.
Încărcarea lentă a autobuzelor electrice se va realiza prin intermediul a două puncte de încărcare priză tip Combo 2, montate pe staţia de încărcare lentă de 80 kw.
Autobuzele vor avea un sistem de economisire a energiei electrice care se va activa automat la pornirea sistemelor şi se va opri automat după pornirea motorului.
Climatizarea autobuzelor este asigurată printr-un sistem dotat cu pompă de căldură.
Autobuzele vor fi echipate cu un sistem de monitorizare cu trei camere interioare şi trei exterioare şi vor fi dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Pe partea stângă a autobuzului va exista o secţiune pentru scaunul cu rotile, cu centură de siguranţă montată pe peretele lateral, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi. FOTO, mai jos!


Articole înrudite