Averile mai-marilor Galaţiului, publice dar ţinute la secret!

Duminică, 20 Iunie 2010 13:40
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Proiectul noii legi a ANI, care a fost aprobată de Parlamentul României, dar a fost retransmisă spre discutare de preşedintele României la Camera Deputaţilor, nu mai prevede obligativitatea ca parlamentarii sau ale persoane aflate în slujba statului, aşa cum sunt de exemplu angajaţii Primăriei Galaţi, să îşi facă publice declaraţiile de avere şi de interese. În condiţiile în care noua lege ANI, care nu a intrat totuşi în vigoare deoarece nu a fost promulgată de preşedintele ţării, cuprinde această portiţă de scăpare, angajaţii Primăriei Galaţi şi-au depus până pe data de 15 iunie declaraţiile de avere şi de interese la secretariul Primăriei, după cum poate fi aflat consultând site-ul municipalităţii, dar conţinutul lor a devenit secret pentru gălăţeni. Practic, declaraţiile de avere şi de interese ale primarului Dumitru Nicolae şi ale celor doi viceprimari, Nicuşor Ciumacenco şi Mircea Răzvan Cristea, deşi figurează ca fiind depuse în termenul legal, nu mai sunt accesibile pe site-ul oficial al Primăriei ca în anii trecuţi, când vechea lege ANI era în vigoare.

Averea viceprimarului Ciumacenco s-a „subţiat”

În condiţiile în care nu am putut vedea declaraţiile de avere şi de interese aferente anului 2009 ale primarului Dumitru Nicolae şi ale celor doi viceprimari, social-democratul Nicuşor Ciumacenco şi liberalul Mircea Răzvan Cristea, am încercat să aflăm direct de la sursă dacă averea lor a crescut sau nu comparativ cu 2008. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2008, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco era proprietarul unui apartament pe care l-a primit prin donaţie, era asociat unic la firma Altceva SRL (de unde a avut în 2008 un venit net de 50.000 de lei), şi a câştigat 25.000 de euro profesând ca medic stomatolog, în timp ce soţia sa, care e notar, a avut în cursul anului 2008 un venit net de 70.000 de euro. „Mi-am depus atât declaraţia de avere, cât şi cea de interese pentrul anul 2009 la secretariatul Primăriei, aşa cum prevede legea. În anul 2009 pot spune că am sărăcit faţă de anul 2008, în sensul că nu mai sunt acţionar unic la societatea Altceva SRL, unde mai deţin 50% din acţiuni. În plus, faţă de anul 2008, atât venitul obţinut de mine anul trecut ca medic stomatolog, cât şi venitul realizat de soţia mea ca notar, au fost mai mici”, ne-a explicat social-democratul Nicuşor Ciumacenco.

Viceprimarul Cristea, doar o Toyota în plus

Celălat viceprimar al Galaţiului, liberalul Mircea Răzvan Cristea, ne-a declarat că şi el şi-a depus până la data de 15 iunie atât declaraţia de avere cât şi cea de interese pentru anul 2009, aşa cum au făcut toţi angajaţii Primăriei Galaţi. Întrebat de ce aceste declaraţii nu pot fi vizualizate pe site-ul Primăriei, aşa cum era posibil în ultimii ani, viceprimarul Cristea ne-a explicat că din informaţiile pe care le are el, acest lucru este datorat prevederilor noii legi ANI. „Nu are nimeni nimic de ascuns, este vorba de prevederile noii legi ANI. Eu pot să vă spun că faţă de ceea ce aveam în 2008, în declaraţia de avere pe anul 2009 am trecută în plus o maşină Toyota, pe care am cumpărat-o în rate”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Răzvan Cristea. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2008, viceprimarul liberal deţinea un apartament pe strada Regiment 11 Siret, obţinut prin cumpărare, era acţionar unic la societatea Getica Trade International SA, de unde a obţinut un venit anual de 146.800 lei, şi deţinea 50% din acţiunile firmei Geti SRL, care i-au adus un venit de 3.005 lei. Potrivit declaraţiei de avere depuse, în anul 2008 Mircea Răzvan Cristea a obţinut un venit total de 44.172 lei din indemnizaţia de viceprimar, în timp ce soţia sa a avut un venit anual de 34.620 de lei ca angajată la Zona Liberă Galaţi, societate condusă de liberala Angela Ivan.

Şi primarul Nicolae şi-a depus declaraţiile

Deşi primarul Dumitru Nicolae şi-a depus atât declaraţia de avere cât şi cea de interese pe anul 2009, aceste informaţii nu pot fi văzute. Deşi am încercat să aflăm ce cuprinde declaraţia sa de avere pe anul 2009, Dumitru Nicolae nu a putut fi contactat telefonic. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2008, primarul Dumitru Nicolae deţinea 16,5 hectare de teren la Hârşova şi 540 metri pătraţi de teren la Barboşi, era proprietarul unui apartament şi al unui garaj, deţinea un autoturism Dacia şi o Skoda Octavia, avea acţiuni la diferite societăţi cu o valoare mai mică de 5.000 de euro şi avea depozite bancare în lei şi în valută la diferite bănci. Potrivit declaraţiei de avere, Dumitru Nicolae a avut în 2008 un venit anual de 25.000 de lei din pensie şi de 50.475 de lei din indemnizaţia de primar.
În condiţiile în care transparenţa la capitolul averi şi interese a intrat la apă, şi spunem asta pentru că legea ANI nu interzice în mod expres demnitarilor să îşi facă publice averile , ci doar nu mai prevede această obligaţie, trebuie să îi credem pe cuvânt pe aleşi atunci când spun cât sunt sau nu de bogaţi. Poate este cazul să fie dat exemplul unor deputaţi, puţini ce-i drept ca număr, care au solicitat ca declaraţiilor lor de avere şi de interese să fie publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, lucru care nu poate fi decât lăudat.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu