18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cod portocaliu: trei localităţi blocate, DN 24 închis, gravidă blocată la Vârlezi
Cod portocaliu: trei localităţi blocate, DN 24 închis, gravidă blocată la Vârlezi

Codul portocaliu de vreme rea a transformat circulaţia în judeţul Galaţi într-un adevărat coşmar. Duminică, la ora 12, aveam trei localităţi izolate. „Localităţile izolate sunt Cerţeşti, Smulţi, Cuca. Se fac eforturi pentru a se debloca căile de acces în aceste zone. Au fost afectate de intemperii 37 de persoane, dintre care 35 erau blocate în trafic, iar doi copii au avut nevoie de asistenţă medicală pentru a ajunge la spital. Era vorba de un copil de 3 ani din Buciumeni şi un copil de 7 ani din Gohor, ambii cu febră. Au ajuns la spitale”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. Primul drum închis din cauza intemperiilor a fost DN 24 D dintre Galaţi –Cuca - Bârlad, de la ieşirea din oraş la intersecţia cu DN 26, sâmbătă. Măsura a fost luată preventiv, din pricina sulurilor de zăpadă care depăşeau şi jumătate de metru. Viscolul bătea atât de puternic încât a răsturnat de mai multe ori indicatorul metalic pe care stătea scris „Drum închis”. Poliţiştii care stăteau pentru a opri maşinile, erau nevoiţi să le ridice mai mereu. Chiar înainte de închiderea drumului, cinci maşini se blocaseră aproape de localitatea Cuca fiind scoase din zăpadă şi întoarse în comună cu ajutorul poliţiştilor din zonă.
Şoferii puteau ajunge la Bârlad pe alt drum, dar aveau de ocolit. „Vreau să ajung acasă la Bârlad şi pe aici, pe la Cuca, plecam. Acum, ce să fac, dacă nu mă lasă să trec? O să ocolesc 50 de kilometri, dar măcar să ajung acasă...”, spunea Cristinel Popa, un bârlădean prins de viscol în Galaţi.
Galaţiul este în continuare sub cod portocaliu. Până duminică la ora 12 pe lângă DN 24 închis alte 12 drumuri judeţene erau blocate de suluri de zăpadă. Acestea erau următoarele:
DJ 242A Slivna – Bălăbăneşti
DJ 242B Bereşti – Pleşa
DJ 251 Pechea – Smârdan – Galaţi
DJ 251F Drăguşeni - Smulţi – Urleşti
DJ 254 Iveşti – Călmăţui – Griviţa
DJ 251G Valea Mărului – Corni – Vârlezi
DJ 251C Mândreşti - Smulţi – Crăieşti
DJ 255 Rediu – Cuca
DJ 242E Băneasa – Roşcani
DJ 251B Corod – Cerţeşti – Cotoroaia
DJ 240A Ghidigeni – Cârlomăneşti
DJ Năneşti –Nămoloasa

Utilajele administratorilor de drumuri lucrau la aceste sectoare, pentru decolmatarea lor.

Şcoli închise de codul portocaliu prelungit până luni dimineaţa

Cum şi pentru judeţul Galaţi a fost prelungit codul portocaliu, s-a luat decizia ca luni toate şcolile din judeţ să fie închise. „Deocamdată, pentru luni am luat decizia ca toate şcolile din judeţul şi municipiul Galaţi să rămână închise. Vom decide luni dacă măsura va fi prelungită şi pentru marţi”, a precizat Laura Marin, inspectorul general şcolar al judeţului Galaţi.

Ambulanţa merge foarte greu, gravidă cu probleme la Vârlezi

Din pricina zăpezii, ambulanţele se deplasează cu mare dificultate. La Corni i s-a făcut rău unei gravide de 23 de ani, din Republica Moldova, care mai avea o săptămână până să nască. „A fost adusă cu un tractor până la Vârlezi. de unde urmează să fie preluată de o ambulanţă plecată de la Tg.Bujor, ambulanţă ce este asistată de echipaje de deszăpezire”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi. Din cauza vremii, ambulanţa nu a reuşit să ajungă, aşa că a fost nevoie să fie trimis snowmobilul pentru a prelua gravida.
„Gravida a fost cazată la dispensar şi o moaşă o supraveghează până la sosirea ambulanţei”, a precizat mr. Eugen Chiriţă.
O altă problemă a fost numărul mare de apeluri din partea cardiacilor primite în dispeceratul Ambulanţei. Două femei, de 81 şi 85 de ani, au făcut infarct şi nu au mai putut fi resuscitate.

Restricţii de tonaj pe drumurile naţionale

Din pricina codului portocaliu de viscol, pe drumurile naţionale s-au aplicat restricţii de tonaj. Astfel, maşinile ce au peste 7,5 tone nu au voie să iasă din oraş. Echipaje ale poliţiei rutiere se află la ieşirile din oraş şi monitorizează zona. La Tirighina era, duminică la ora 12, patru TIR-uri, două care stăteau acolo de sâmbătă seara şi alte două oprite duminică dimineaţa. Poliţiştii îi avertizează pe şoferi să respecte restricţiile, altfel vor plăti şi în puncte, şi în bani - asta dacă nu le pasă de propria sănătate.
„Având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile din ultimele zile, poliţiştii rutieri vă informează că nerespectarea interdicţiei temporare de a circula pe un anumit segment de drum constituie contravenţie şi se sancţionează cu 6 până la 8 puncte amendă, 1 punct amendă însemnând 85 lei, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru 60 de zile. Totodată, nerespectarea indicaţiilor poliţiştilor rutieri constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4 până la 5 puncte amendă şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru 30 de zile”, a precizat cms. Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi. Pentru o călătorie în siguranţă şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să se informeze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să-l parcurgă.


Articole înrudite