22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Două spitale din Galaţi selectate pentru testarea Babeş-Papanicolau
Două spitale din Galaţi selectate pentru testarea Babeş-Papanicolau
Maternitatea “Buna Vestire” şi Spitalul C.F.R. au fost selectate de Ministerul Sănătăţii pentru screeningul privind testarea care depistează cancerul de col uterin. Doar cele două unităţi spitaliceşti au depus documentaţia completă şi au demonstrat că pot face faţă programului amplu care se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani.
„Din păcate, Spitalul Judeţean nu a întocmit corespunzător dosarul de validare şi va trebui să se completeze acel dosar dacă se va dori să se implice în program. Eu sper ca şi celelalte spitale din Galaţi care pot fi eligibile, şi aici mă refer la Spitalul din Tecuci precum şi cel din Tg. Bujor, să reuşească să demareze programul, astfel încât să avem o acoperire teritorială cât mai bună”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
La nivelul judeţului Galaţi au fost identificate 200.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care pot face gratuit testul Papanicolau. Cele care doresc să facă analiza de depistare a cancerului de col uterin trebuie să se adreseze medicului de familie, iar acesta le va îndruma fie către Spitalul C.F.R, fie către Maternitatea “Buna Vestire”. Testul este gratuit, iar pentru un rezultat eficient, analiza trebuie repetată cinci ani la rând. “Ne dorim ca incidenţa cazurilor de cancer de col uterin să scadă şi să nu mai fim pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea în cancerul de col uterin”, a mai adăugat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite