11 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Este oficial: Apaterm intră în faliment!
Este oficial: Apaterm intră în faliment!
La Tribunalul Galaţi s-a pronunţat ieri soluţia în dosarul 4783/121/2011, prin care se dispune începerea procedurii simplificate a falimentului Apaterm. Acest lucru înseamnă că instanţa a respins planul de reorganizare a Apaterm, depus de firma desemnată să se ocupe cu reorganizarea activităţii societăţii, care prevedea printre altele ştergerea datoriilor de 300 de milioane de lei datorate de Apaterm către furnizorul local de agent termic primar, Electrocentrale SA. Instanţa a mai decis de asemenea ca lichidatorul judiciar al Apaterm să fie firma CC Insolv SPRL Constanţa, filiala Galaţi, care va avea o retribuţie de 1.200 de lei pe lună până la data finalizării procedurilor de lichidare a societăţii. Instanţa a mai decis dizolvarea Apaterm şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului, ceea ce înseamnă că Adriana Stratulat, desemnată de Consiliul Local să ocupe funcţia respectivă, nu se va mai afla în conducerea societăţii. De asemenea, instanţa a fixat termenul-limită de depunere a cererilor născute în cursul procedurii pentru 28 decembrie şi a fixat ca adunarea creditorilor să aibă loc pe 28 februarie, la ora 9.00. În comunicatul de presă al Tribunalului se mai arată că instanţa a dispus sigilarea bunurilor din averea Apaterm. Hotărârea judecătorească este definitivă şi executorie iar soluţia poate fi atacată cu recurs în termen de 7 zile de la comunicare.

O sentinţă care face valuri

Directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, nu a dorit să comenteze sentinţa dată de instanţă dar a precizat că societatea pe care o conduce a crescut ieri debitul de agent termic primar furnizat către Apaterm, ceea ce înseamnă că nu ar mai trebui să existe probleme legate de furnizarea căldurii în anumite cartiere ale oraşului. Reamintim că, din cauza debitului redus de agent termic primar furnizat de Electrocentrale, câteva sute de blocuri nu aveau apă caldă şi căldură, lucru care a stârnit nemulţumiri din partea reprezentanţilor Primăriei, viceprimarul Ciumacenco criticându-l dur pe directorul Electrocentrale. Contactat telefonic, primarul Dumitru Nicolae a declarat că aşteaptă să vadă motivarea instanţei şi apoi va da un punct de vedere oficial: „O să decidem după ce vom analiza cu atenţie situaţia. Decizia va fi luată împreună cu Consiliul Local”. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat de asemenea că situaţia va fi analizată de toate părţile implicate în cel mai scurt timp, urmând să se ia o decizie. Consilierul local PDL Viorel Trif a fost cel mai puţin rezervat în declaraţii şi ne-a spus că salută decizia instanţei. Cât despre modul în care falimentul Apaterm ar putea afecta asigurarea apei calde şi a căldurii în oraş, consilierul local susţine că nu vor fi probleme: „În condiţiile în care instanţa a decis falimentul Apaterm, o decizie care era de aşteptat ţinând cont de managementul defectuos al acestei societăţi care a fost condusă de reprezentanţi ai PSD şi ai PNL şi de planul nerealist referitor la reorganizare întocmit de cei de la Apaterm, soluţia care poate fi pusă practică acum este convocarea de urgenţă a unei şedinţe de Consiliu Local prin care serviciul de furnizare a apei calde şi a căldurii să fie încredinţat direct către Electrocentrale, aşa cum grupul de consilieri locali al PDL a propus, fiind susţinuţi şi de consilierii locali ai PC. În ceea ce priveşte soarta angajaţilor Apaterm, o parte vor fi preluaţi de Electrocentrale iar cei care au fost angajaţi pe bază de carnet de partid sau alte interese probabil că vor fi disponibilizaţi”.

Furnizarea căldurii, cu hibe

Dacă Electrocentrale a majorat în cursul zilei de ieri debitul de agent termic primar, acest lucru nu a însemnat rezolvarea tuturor problemelor legate de furnizarea căldurii. Astfel, ieri după-amiază, opt puncte termice ale Apaterm din cartierul Aviaţiei au rămas fără curent electric începând cu orele 12.00, lucru care a făcut imposibilă alimentarea cu agent termic a locuitorilor din blocurile deservite de punctele termice respective. Directorul Electrica Galaţi, Iulian Aramă, nu a putut fi contactat telefonic pentru a da lămuriri legate de remedierea avariei.

Articole înrudite