13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
GALAŢI: Consilier judeţean aflat în funcţie, condamnat la închisoare cu suspendare
GALAŢI: Consilier judeţean aflat în funcţie, condamnat la închisoare cu suspendare

Consilierul Judeţean PNL, Radu Oprea (foto jos ), preşedinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est, a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, in 2021, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
După mai bine de doi ani, Tribunalul Galaţi s-a pronunţat în acest dosar, soluţia fiind de condamnare fără acord de recunoaştere.

Soluţia instanţei pe scurt:
- Condamnă inculpatul Oprea Radu Adrian la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (în formă continuată), (20 acte materiale din perioada 28.03 – 28.12.2015).
- Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66(1)(a) – dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, lit. (b) – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi lit. (h) Cod Penal – dreptul de a a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 1 an, precum şi pedeapsa accesorie a interzicerii aceloraşi drepturi. Instanţa a mai decis suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani.
- Dispune ca pe durata termenului de încercare inculpatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii: (a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; (b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; (c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; (d) să comunice schimbarea locului de muncă; (e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă (f) să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Galaţi sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. (g) să presteze 70 de zile de muncă neremunerată în cadrul Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” sau în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Galaţi.
- Atrage atenţia inculpatului că săvârşirea unei noi infracţiuni în termenul de încercare ori nerespectarea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor civile va avea drept consecinţă revocarea beneficiului suspendării şi executarea în întregime a pedepsei.
- Dispune încetarea procesului penal în ceea ce priveşte infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (în formă continuată) ca urmare a intervenirii prescripţiei.
- Condamnă inculpata Asociaţia Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est la 180 zile-amendă în cuantum de 100 lei / zi-amendă (18.000 lei) infracţiunii de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (în formă continuată)
- Aplică pedeapsa complementară a publicării unui extras din dispozitivul hotărârii de condamnare (pct. 2 şi 3) în două mijloace de informare scrisă (un ziar de circulaţie locală şi unul de circulaţie naţională) o singură dată.
- Admite pretenţiile formulate de Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Sud-Est şi obligă în solidar inculpaţii Oprea Radu Adrian şi inculpata Asociaţia Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est la plata sumei de 44.800 lei cu titlu de daune materiale.
- Obligă inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 3.000 lei fiecare. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Radu Oprea, în calitate de manager al „Asociaţiei Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud - Est”, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, precum şi a Asociaţiei Tinerilor Întreprinzători din Regiunea De Sud - Est, pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat AICI, în rechizitoriul întocmit în 2021, procurorii au reţinut că în perioada martie – decembrie 2015, în contextul implementării proiectului „Start-Up Smart” finanţat din fonduri europene, Radu Oprea ar fi întocmit mai multe documente false referitoare la cuantumul brut al retribuţiilor lunare pretins achitate managerului financiar şi i-ar fi determinat pe beneficiarii proiectului să depună o parte din înscrisurile falsificate la „Autoritatea de Management pentru Programul operaţional sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane” (A.M.P.O.S.D.R.U.).

Prin aceste demersuri, Radu Oprea ar fi obţinut pe nedrept suma de 44.800 lei, reprezentând cuantumul brut al retribuţiilor lunare pretins achitate managerului financiar. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 44.800 lei.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite