13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi, judeţul sărăciei
Galaţi, judeţul sărăciei
21.292 de şomeri gălăţeni, dintre care 8.668 de femei. Acestea sunt datele date ieri publicităţii de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit cărora rata şomajului la nivelul judeţului Galaţi la sfârşitul lunii decembrie a fost de 9,84%, cu aproape 2 procente mai mare decât nivelul ratei medii pe ţară, care a fost de 6,87%. Potrivit datelor statistice, Galaţiul ocupă, din păcate, o poziţie fruntaşă la acest capitol, şi anume locul 3 pe ţară, fiind devansat doar de judeţele Vaslui, care a înregistrat o rată a şomajului de 11,42%, şi de Teleorman, care a înregistrat la sfârşitul anului trecut o rată a şomajului de 10,76%.
Deşi rata medie a şomajului la nivel naţional a scăzut la sfârşitul lunii decembrie comparativ cu rata înregistrată la sfârşitul lunii noiembrie, lucru care poate fi considerat îmbucurător, situaţia judeţului nostru la capitolul şomaj şi număr de şomeri este departe de a putea fi considerată îmbucurătoare. Astfel, din cei 21.292 de şomeri, mai mult de jumătate, şi anume 13.224, nu primeau vreun leu din partea statului, în timp ce doar 8.668 primeau indemnizaţie de şomaj. Potrivit datelor făcute publice de către ANOFM, un număr de 9.519 şomeri proveneau din sectorul privat. În ceea ce priveşte rata şomajului în rândul persoanelor de sex frumos, la nivelul judeţului aceasta a fost de 8,78%, mai mare decât rata medie pe ţară, care a fost de 6,2%.

„Situaţia dezastruoasă a fost previzibilă”

Ne-a declarat preşedintele IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, care este de părere că situaţia ar fi în realitate cu mult mai rea şi că judeţul nostru ar fi de fapt pe locul 2 la capitolul şomaj. „Acestea sunt consecinţele dezastrului economic din judeţul Galaţi. Eu tot spun de 2 ani că ne ducem la vale, că scade producţia industrială, cifra de afaceri din sectorul privat şi nu s-a întâmplat absolut nimic, iar pe plan social efectele acestrui dezastru sunt din păcate dureroase. Din păcate, nu s-au creat în ultimii 21 de ani soluţii pentru dezvoltarea acesteui judeţ. Am avut şi avem parlamentari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, care din păcate nu au reuşit să găsească soluţii pentru dezvoltarea acestui ţinut. Motivele, în opinia mea, sunt diverse, fie că au fost incapabili fie că şi-au urmărit în primul rând interesele personale”, ne-a declarat preşedintele IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon. Tabloul trist al unui judeţ la nivelul căruia rata şomajului este în floare se pare că nu are şanse să se învioreze, atâta timp cât cel mai important agent economic din judeţ, ArcelorMittal Galaţi, a anunţat că intenţionează lansarea unei noi scheme de plecări voluntare. Acest lucru înseamnă practic că cel puţin câteva sute de siderurgişti, care nu vor deveni oficial şomeri pentru că vor renunţa de bunăvoie la locul lor de muncă,  vor îngroşa rândul gălăţenilor care nu au un loc de muncă, aceştia fiind mai atraşi de mirajul unor sume primite, dar care vor fi cheltuite repede, decât de salariul primit şi de păstrarea locului de muncă.

Articole înrudite