18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galațiul sub COD PORTOCALIU: Pregătiri pentru vreme rea
Galațiul sub COD PORTOCALIU: Pregătiri pentru vreme rea

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a cerut vineri forţelor de intervenţie să fie pregătite să reacţioneze cu operativitate, după ce Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cu cod galben şi portocaliu de ninsori şi viscol, valabile în intervalul 16 ianuarie 2016, ora 20.00 – 17 ianuarie 2016, ora 20.00.
Primarul Marius Stan a cerut tuturor forţelor de intervenţie la deszăpezire să fie pregătite să acţioneze imediat ce vremea se înrăutăţeşte. Sunt pregătite de intervenţie peste 141 de utilaje şi aproximativ 250 de oameni. Utilajele de deszăpezire vor interveni, în premieră, de anul acesta, pe zone de competenţă. Potrivit noii strategii municipale de intervenţie în caz de ninsori, Galaţiul a fost împărţit în 6 (şase) zone operative, fiecărei zone fiindu-i alocat un număr de utilaje şi forţă umană pentru înlăturarea cât mai operativă a efectelor fenomenelor meteorologice. Au fost asigurate stocurile necesare de combustibil şi material antiderapant. Responsabilii cu deszăpezirea au sarcina să intervină din timp pentru prevenirea producerii poleiului şi, în cazul depunerii unui strat consistent de zăpadă, să acţioneze cu prioritate pe căile de acces către spitale, unităţile de utilitate publică, la intrările/ieşirile în/din oraş, pe pante şi rampe, în intersecţii şi în sensurile giratorii. Totodată, echipele de deszăpezire vor interveni cu prioritate pentru curăţarea trotuarelor şi a alveolelor din staţiile destinate transportului în comun, precum şi în dreptul rampelor pentru persoane cu dizabilităţi de la trecerile de pietoni.
Pentru ca intervenţia utilajelor de deszăpezire să nu fie îngreunată de traficul aglomerat, primarul Marius Stan face apel la populaţia municipiului Galaţi să renunţe, pe cât posibil, la maşinile personale şi să folosească, pe perioada episodului de vreme severă, mijloacele de transport în comun pentru a uşura intervenţia utilajelor. Totodată, şoferii sunt rugaţi să oprească, staţioneze sau parcheze maşinile numai în locurile permise de lege, pentru a nu zădărnici eforturile echipajelor de deszăpezire. În contextul în care sunt prognozate intensificări severe ale vântului, cu viteze de până la 70-80 kilometri/oră, posesorii de autovehicule sunt sfătuiţi să parcheze în locuri sigure, departe de copaci, copertine, panouri publicitare, etc.
Având în vedere fenomenele meteo extreme ce se vor produce în perioada episodului de vreme severă, primarul Marius Stan a cerut forţelor responsabile monitorizarea, ridicarea de pe străzi şi cazarea persoanelor fără adăpost. În acest sens, funcţionează serviciul de permanenţă la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost de pe lângă Primăria municipiului Galaţi. Pentru situaţii speciale, cetăţenii pot suna la Poliţia Locală, 0236.314.000, Poliţia Municipală, 0236.412.222 sau la ofiţerul de serviciu al Primăriei, 0236.307700.


Articole înrudite