Incendiile de vegetaţie uscată fac ravagii în judeţul Galaţi Recomandat

Joi, 07 Martie 2019 15:40
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De la începutul lunii martie şi până în prezent, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Eremia Grigorescu" al judeţului Galaţi au fost solicitate să stingă 18 de incendii de vegetaţie uscată pe raza mai multor localităţi. În total, au ars aproximativ 150 de hectare de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniş şi lăstăriş. Principala cauză a creşterii numărului de incendii de vegetaţie uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor, jocul copiilor cu focul, depozitarea cenuţii din sobe şi cuptoare în locuri necorespunzătoare, ori folosirea sobelor improvizate în bucătăriile de vară. Numai în ultimele 48 de ore, pe raza judeţului Galaţi, au avut loc opt incendii de vegetaţie uscată care au afectat aproximativ 70 de hectare de vegetaţie uscată, în localităţile: Şendreni, Negrileşti, Tecuci, Umbrăreşti, Tîrgu. Bujor, Lieşti, Bereşti Meria şi în municipiul Galaţi.

"În general, primăvara au loc acţiuni de curăţare a grădinilor şi curţilor de resturi vegetale uscate, iar gospodarii se grăbesc să-şi igienizeze curţile dând foc acestor resturi fără a respecta distanţele minime de siguranţă faţă de construcţiile existente. Astfel se pot crea condiţiile favorabile propagării incendiilor. În dezvoltarea acestora în aer liber factorul esenţial îl constituie vântul prin direcţia şi viteza sa. Dacă viteza vântului este mare, dezvoltarea incendiului este rapidă şi posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile este ridicată. Lăsând focul deschis nesupravegheat, se pot genera mari pierderi materiale şi de vieţi omeneşti atât în propria locuinţă cât şi în locuinţele învecinate. Igienizarea solelor şi tarlalelor de către agricultori prin incendiere, se face numai după obţinerea aprobărilor şi luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea atentă a arderii. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 50 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare", se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Eremia Grigorescu" al judeţului Galaţi.

Amenzi pe bandă rulantă după incendiul din Zona Liberă

De abia miercuri seară, incendiul început duminică în Zona Liberă a fost în totalitate lichidat şi intervenţia pompierilor în zonă a fost finalizată. Reamintim că duminică după-amiază, un incendiu de vegetaţie, pornit de la un foc nesupravegheat, a cuprins mai multe anvelope de mari dimensiuni depozitate în zonă. "Au ars circa 5 hectare de vegetaţie uscată, un stâlp transport energie electrică şi 150 de anvelope pentru utilaje miniere. A fost sancţionat proprietarul anvelopelor în calitate de concesionar cu amendă în cuantum de 500 de lei, pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, inclusiv în timpul în care activitatea era întreruptă. Sancţionată a fost şi administraţia Zonei Libere, cu o amendă în valoare de 2.500 de lei, tot pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. Pagubele se ridica la peste 400.000 de euro.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu