13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liberty Galaţi a oprit din nou Furnalul nr. 5
Liberty Galaţi a oprit din nou Furnalul nr. 5

După doar 18 zile de funcţionare, Furnalul nr. 5, singurul furnal operaţional din combinatul siderurgic Liberty Galaţi, a fost oprit din nou ieri, 28 decembrie 2023. Potrivit surselor noastre, cauza opririi ar fi lipsa de materii prime şi de data asta nu din cauza vremii nefavorabile sau a apelor scăzute ale Dunării aşa cum au invocat oficialii la ultima oprire.
Un purtător de cuvânt al LIBERTY Galaţi a declarat: “În perioada sărbătorilor de iarnă, LIBERTY Galaţi a planificat o scurtă pauză în activitatea furnalului, în linie cu strategia companiei de planificare a producţiei. Această pauză de Anul Nou nu afectează comenzile clienţilor noştri.”
Oprirea anterioară a durat mai bine de două luni de zile. Pe 8 decembrie 2023, oficialii combinatului anunțau că încep procedurile de repornire a furnalului subliniind condiţiile grele de piaţă în care se face repornirea.
Semnalele sunt clare că Liberty Galați dă semne de ”oboseală” financiarăevidente încă din vara acestui an, când Monitorul de Galaţi a scris în premieră că pe rolul Tribunalului Galaţi s-a înregistrat o Avalanşă de cereri de faliment pentru Liberty Galaţi 
În prezent, încă mai sunt pe rolul instanţei zeci cereri de deschidere a procedurilor de faliment depuse de subcontractorii care nu şi-au primit banii pentru serviciile prestate câteva luni de zile. Însă combinatul, ca să evite începerea proceselor, face plăţi parţiale către aceştia înainte de termenul de judecată pentru ca cererile să rămână fără obiect sau ca subcontractorii să renunţe la acţiunea în instanţă cu speranţa că după plăţile parţiale vor primi şi diferenţa de bani în scurt timp.
Între timp, Liberty Galaţi face demersuri pentru accesarea unui credit de 150 mil. euro în numele şi în contul statului român, cu speranța că va putea astfel să-şi susţină cheltuielile de funcţionare. 

Cert este că angajaţii combinatului şi familiile lor sunt îngrijoraţi de soarta combinatului, temându-se că aceste opriri din ce în ce mai dese prevestesc finalul siderurgiei gălăţene, în condiţiile în care aceasta este a cincea oprire în doar un an de zile. 

Am încercat insistent astăzi să contactăm și reprezentanţii sindicatului reprezentativ Siderurgistul AMG, însă nu au fost disponibili pentru a ne furniza un punct de vedere.


Articole înrudite