20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liberty Steel Group, presat de Guvernul de la Praga să-şi achite datoriiile
Liberty Steel Group, presat de Guvernul de la Praga să-şi achite datoriiile

Guvernul ceh a cerut conducerii companiei Liberty Steel Group să achite banii datoraţi subsidiarei locale a grupului siderurgic, ca o modalitate pentru a relua producţia la o oţelărie din Cehia şi a-i mulţumi pe angajaţi şi creditori, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
Cu toate acestea, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela, a spus miercuri că avut o discuţie cu proprietarul Liberty Steel, Sanjeev Gupta (foto ), dar că nu a putut obţine un răspuns la întrebările Guvernului vizând planurile lui Gupta pentru un combinat siderurgic din Cehia. Grupul de firme trebuie să ramburseze aproximativ 400 de milioane de euro pe care alte companii ale sale din străinătate le datorează diviziei Liberty Ostrava din Cehia.
„Pot să vă spun că rezultatul întâlnirii de astăzi este o mare dezamăgire pentru mine”, a spus Jozef Sikela. Gupta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor la finalul reuniunii care a avut loc la sediul Ministerului ceh al Finanţelor.
Oficialii cehi au crescut presiunile asupra lui Gupta, după ce subsidiara sa din Cehia a obţinut o decizie a tribunalului care îi conferă protecţie faţă de creditori până în luna iunie, a oprit majoritatea operaţiunilor şi a trimis în şomaj tehnic cea mai mare parte din cei aproximativ 5.000 de angajaţi. Oţelăria are datorii către zeci de furnizori şi parteneri locali, ceea ce le pune în pericol supravieţuirea acestora.
Guvernul de la Praga este implicat în discuţii cu privire la planurile de restructurare de la Liberty Ostrava, în condiţiile în care statul este unul din creditorii oţelăriei.
Combinatul Liberty Ostrava are capacitatea de a produce anual 3,6 milioane de tone de produse siderurgice pentru industria construcţiilor şi cea a petrolului şi gazelor. Anul trecut compania a prezentat un plan de repornire a furnalelor, pe fondul revenirii pieţei siderurgice europene, însă deocamdată majoritatea facilităţilor rămân inactive.
„Am reiterat că este o nevoie urgentă să fie returnaţi banii datoraţi companiei cât mai rapid posibil. Am cerut o explicaţie cu privire la ce s-a întâmplat şi care sunt planurile pentru viitor. Nu am primit acea explicaţie”, a precizat Jozef Sikela.
Liberty Steel Group face parte din Alianţa GFG, un grup global de companii şi investiţii deţinut de Sanjeev Gupta şi familia sa, din care face parte şi combinatul siderurgic Liberty Galaţi, care la rândul său are datorii la zeci de firme subcontractoare.

UPDATE: Un purtător de cuvânt LIBERTY Steel Group a declarat: "Întâlnirea de ieri cu miniştrii din Cehia şi comentariile lor ulterioare au fost foarte dezamăgitoare. Miniştrii au demonstrat că nu înţeleg şi nu doresc să aprofundeze situaţia care este complexă. Ne temem că şansele unui viitor dialog pozitiv sunt reduse. Este important să subliniem faptul că am respectat întotdeauna şi în totalitate legile ţării şi că facem toate demersurile pentru a proteja compania, creditorii şi angajaţii noştri, în pofida condiţiilor de piaţă foarte dificile. Situaţia de la LIBERTY Ostrava nu are niciun impact asupra operaţiunilor LIBERTY Galaţi, care - spre deosebire de compania din Cehia - a beneficiat de un sprijin constant din partea Guvernului României. Acest suport a permis companiei LIBERTY Galaţi să accelereze producţia, ajungând la volume de peste 136.000 de tone de oţel şi 133.000 de tone de brame produse în luna martie."

Citeşte şi Liberty Galaţi a lansat licitaţii pe bandă rulantă pentru reparaţii de vagoane şi căi ferate


Articole înrudite