14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mafia surdo-muţilor! Percheziţii de amploare în Galaţi (VIDEO)
Mafia surdo-muţilor! Percheziţii de amploare în Galaţi (VIDEO)

La data de 24 iunie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au pus în aplicare 6 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa, Galaţi şi Timiş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, şantaj în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale.
Din cercetări a reieşit că, în anul 2017, mai multe persoane bănuite (persoane cu dizabilităţi auditive şi de vorbire) ar fi constituit un grup infracţional organizat, cu scopul principal de a săvârşi infracţiunea de trafic de persoane, prin exploatarea prin muncă a persoanelor cu deficienţe auditive şi de vorbire.
Bănuiţii ar fi racolat persoanele vătămate (surdo-mute) din perimetrul Gării de Nord şi le-ar fi constrâns să comercializeze diverse obiecte, în trenuri, ulterior, însuşindu-şi în totalitate sumele astfel obţinute.
În situaţia în care persoanele vătămate ar fi refuzat, ar fi fost ameninţate, date jos din trenuri şi puse în imposibilitatea de a desfăşura activităţi conform propriei voinţe.
De asemenea, gruparea infracţională organizată ar fi adăpostit victimele într-o garsonieră de câţiva metri pătraţi, situată în apropierea Gării de Nord şi, prin constrângere morală şi/sau fizică, le-ar fi determinat să realizeze zilnic activităţi de comerţ, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obţinute fiind însuşite aproape în totalitate de membrii grupării.
Ulterior racolării în vederea exploatării prin muncă forţată, liderii grupului infracţional organizat ar fi determinat o parte dintre persoanele vătămate, să le remită 5.000 de euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obţinerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia.

În fapt, sumele de bani astfel obţinute de la statul italian ar fi fost însuşite, în totalitate, de către grupul infracţional organizat.
8 mandate de aducere au fost emise pe numele persoanelor bănuite, audierile în cauză desfăşurându-se la sediul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Galaţi şi Timişoara, precum şi al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Grupării de Jandarmi Mobilă Timişoara.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


Articole înrudite