28 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zeci de şcoli se vor deschide fără a fi autorizate DSP sau ISU
Zeci de şcoli se vor deschide fără a fi autorizate DSP sau ISU

Dacă părinţii gălăţeni l-ar asculta pe ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care, întrebat de reporteri ce ar trebui să facă părinţii legat de şcolile fără autorizaţie de funcţionare, a răspuns scurt „să nu-i ducă pe copii în şcolile respective”, ar trebui să ocolească peste 100 de unităţi şcolare. Şi acest lucru, deoarece numărul şcolilor din judeţul Galaţi care vor începe anul şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare va fi acelaşi ca şi anul trecut, iar la acestea se adaugă şi şcolile fără autorizaţie la incendiu.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, şi în acest an şcolar 79 de unităţi de învăţământ vor începe anul fără a avea autorizaţie de funcţionare de la DSP. Potrivit ISJ, este vorba despre acelaşi număr de şcoli neautorizate ca şi anul trecut, şcoli aflate în general în mediul rural, în localităţi unde nu există apă potabilă curentă sau nu are presiune, nu au grupuri sanitare adecvate etc., localităţi în care nu s-au făcut investiţii în acest sens. Tot în mediul rural se află şi 32 de unităţi şcolare (din care 15 grădiniţe, 14 şcoli şi 3 licee) care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, este drept, mai puţine decât anul trecut, când 79 de unităţi de învăţământ erau fără autorizaţie de securitate la incendiu.

În Galaţi abia se achiziţionează sisteme de încălzire

Cât priveşte sumele alocate de la bugetele locale pentru realizarea lucrărilor obişnuite de reparaţii şi igienizări la şcoli, în această vară Primăria Galaţi s-a axat pe alocarea de sume de bani pentru altfel de investiţii, extrem de importante pentru unităţile de învăţământ – achiziţia de centrale termice. După cum se ştie, de aproape 5 luni gălăţenii nu mai primesc apă caldă în sistem centralizat, un sistem muribund şi nerentabil pe care Primăria vrea chiar să îl închidă, motiv pentru care oferă câte 3.000 de lei familiilor care se debranşează şi îşi cumpără alte surse de încălzire. Cum şi şcolile depind de acelaşi sistem centralizat, Primăria a alocat în acest an, în total, nu mai puţin de 20 de milioane de lei pentru achiziţia şi montarea de centrale termice la 66 de unităţi şcolare din oraş, unele dintre ele deja cu aceste sisteme montate. Până în prezent, ofertele pentru licitaţiile privind achiziţia şi montarea de centrale termice s-au aflat în evaluare tehnică, după care urmează să se lanseze licitaţiile. Este vorba despre lucrări grupate în zece loturi, pentru achiziţia şi montarea centralelor termice la 43 de unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli gimnaziale, colegii), valoarea totală alocată fiind de 13,324 de milioane de lei (2,9 milioane euro).
Totodată, Primăria Galaţi a alocat şi 2,54 milioane lei pentru lucrări de reparaţii şi igienizări la 98 de unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi, însă doar la 27 dintre ele contractele au fost atribuite, ceea ce înseamnă că în circa 3 săptămâni ar trebui să se încredinţeze, deruleze şi finalizeze lucrări la alte 71 de unităţi de învăţământ Dacă adăugăm la asta faptul că până la finele lunii este puţin porobabil să se finalizeze licitaţiile pentru centralele termice, există premise ca şcoala să înceapă în zeci de unităţi de învăţământ în care se vor derula lucrări.

Mai mulţi copii decât anul trecut

Pe de altă parte, deşi populaţia şcolară din judeţul Galaţi este semnificativ mai mare decât anul trecut, şcolile închise anii trecuţi din lipsa elevilor suficienţi au rămas închise şi în acest an, ba s-au mai comasat şi câteva grădiniţe! Potrivit datelor ISJ Galaţi, în anul şcolar 2016-2017 populaţia şcolară era de 82.545 de elevi, în timp ce în acest an şcolar populaţia şcolară este de 88.400, numărul mare al copiilor înregistrându-se în special în mediul urban. Totuşi, acest lucru nu a condus şi la redeschiderea unor şcoli închise anii anteriori, din cauza numărului insuficient al elevilor (aşa cum este cazul şcolii din cartierul Fileşti), ba din contră – ISJ a comasat în acest an şcolar alte patru grădiniţe din mediul rural. Deşi în cartierul Fileşti există mulţi copii, datorită valului de gălăţeni care s-au mutat în ultimii ani aici, Inspectoratul Şcolar nu a considerat oportună redeschiderea şcolii. O decizie care nemulţumeşte localnicii din Fileşti, obligaţi să îşi ducă zilnic copiii (în special cei de grădiniţă) în oraş, la unităţile de învăţământ, un efort care înseamnă, zilnic, pentru cei mici, două ore pierdute pe drum, căci autobuzele care fac traseul până în Fileşti vin rar şi sunt arhipline (mai ales dimineaţa), iar microbuzele şcolare sunt şi ele, de multe ori, neîncăpătoare. În plus, părinţii din Fileşti nu îşi pot lăsa nici copiii mai mari să meargă singuri, pe jos, până în oraş, căci aceştia ar avea de circulat pe marginea şoselei, unde nu există trotuar, expunându-se accidentelor rutiere.


Articole înrudite