13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
IPJ Galaţi: ATENŢIE LA INFRACTORII CIBERNETICI!
IPJ Galaţi: ATENŢIE LA INFRACTORII CIBERNETICI!

Într-o lume din ce în ce mai conectată, în care viaţa socială, cumpărăturile, educaţia sau divertismentul se desfăşoară cu precădere online, fraudele cibernetice sunt tot mai prezente. Chiar şi în cazul celor mai informaţi dintre noi, e important să fim la curent cu ultimele ”inovaţii” ale infractorilor online, pentru că aceştia par să găsească mereu noi metode de a obţine acces la banii noştri sau la datele noastre personale.
Astfel, un nou fenomen infracţional s-a conturat în anul precedent la nivel naţional şi continuă să facă victime inclusiv în judeţul Galaţi, în special printre vârstnici. Este vorba despre fraudele de investiţii, fapte care aduc prejudicii de zeci de mii de lei persoanelor vătămate.
De regulă, acestora li se captează atenţia prin intermediul unor anunţuri postate pe reţelele de socializare şi care folosesc imaginea unor persoane cu notorietate, din diverse domenii de activitate. În respectivul clip video, persoanele publice promovează investiţii în acţiuni la diferite companii, valoarea iniţială a acestora fiind de 1.250 lei.
Consecutiv accesării anunţului, victima introduce o serie de date cu caracter personal, ulterior fiind contactată fie prin intermediul unui apel telefonic, fie în aplicaţia WhatsApp, pentru a primi detalii cu privire la ”investiţie”.
Pe parcursul conversaţiei, partea vătămată este convinsă să îşi instaleze pe telefon o aplicaţie de control la distanţă (ex: Anydesk, Teamviewer etc.) şi să comunice interlocutorului codul de conectare. Ulterior, infractorii cibernetici acţionează de pe dispozitivul mobil al victimei, în numele acesteia, transferând fondurile existente prin intermediul aplicaţiei bancare sau angajând diverse credite.
Pentru reducerea riscului de victimizare, poliţiştii gălăţeni vă recomandă:
- nu daţi curs unor astfel de oferte şi fiţi foarte precauţi atunci când vi se solicită diverse date cu caracter personal în mediul online;
- nu instalaţi pe dispozitivele dumneavoastră mobile aplicaţii de control la distanţă (ex: Anydesk, Teamviewer etc.);
- nu transmiteţi unor persoane necunoscute fotografii ale documentelor dumneavoastră de identitate, ale facturilor de utilităţi sau selfie-uri cu documentul de identitate poziţionat în dreptul feţei;
- în cazul în care vedeţi pe Facebook, Instagram, TikTok sau Youtube o astfel de reclamă, raportaţi-o în aplicaţie ca fraudă, ajutând astfel alţi utilizatori să nu mai pice în plasa răufăcătorilor.
În situaţia în care aţi fost prejudiciaţi prin acest mod de operare, adresaţi-vă Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, situat în municipiul Galaţi, strada Brăilei, nr.200, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Mai multe informaţii privind siguranţa în mediul virtual pot fi aflate accesând site-ul https://sigurantaonline.ro/, transmite IPJ Galaţi.


Articole înrudite