02 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La ce trebuie să fim atenţi când achiziţionăm mărţişoare
La ce trebuie să fim atenţi când achiziţionăm mărţişoare

Luna martie este luna dedicată mărţişoarelor, dar şi luna dedicată Mişcării de Protecţia Consumatorilor prin Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor celebrată pe 15 martie, transmite InfoCons.
"Atunci când vorbim despre mărţişoare, vorbim şi despre drepturile consumatorilor, iar un lucru e cert - şi în luna martie, în calitate de consumatori, trebuie să luăm o9atitudine!
Ce trebuie să ştim atunci când achiziţionăm un mărţişor de 1 martie?
În luna martie, mărţişoarele se găsesc la tot pasul - tarabe, supermarketuri, magazine de cartier sau magazine de bijuterii. Dacă ne dorim să achiziţionăm un mărţişor confecţionat din metale preţioase (aur, argint sau cu pietre preţioase), atunci ar trebui să ne asigurăm că le achiziţionăm din magazine autorizate ce ne oferă certificatul de calitate şi factura sau bonul fiscal şi, de asemenea, să fim atenţi şi la preţ - nu putem cumpăra un metal preţios la un preţ mic.
Asiguraţi-vă că ambalajul produsului pe care îl achiziţionaţi, fie că vorbim despre cutie, săculeţ sau plic, nu este deteriorat sau mototolit. Evitaţi să cumpărăţi de la vânzătorii care vă fac oferte nesolicitate şi îndreptaţi-vă către magazinele autorizate.
Atunci când achiziţionaţi mărţişoare din metale preţioase trebuie fiţi atenţi ca magazinul de la care le cumpăraţi să aibă afişată în interior autorizaţia eliberată de ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase. Pe lângă acestea, aveţi în vedere şi următoarele informaţii:
Asiguraţi-vă că locul de unde cumpăraţi beneficiază de o autorizaţie pentru vânzarea de obiecte din metale preţioase şi pietre preţioase.
Preţurile de vânzare a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase nu sunt impuse de nici o instituţie de stat.
Evitaţi să cumpăraţi bijuterii de la persoane care „vă acostează” pe stradă sub diverse pretexte!
Nu cumpăraţi obiecte din metale preţioase cu greutate suspectă!
Cereţi informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare (dacă acestea există) şi, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
Feriţi-vă de oferte de vânzări nesolicitate şi de la persoane neautorizate.
Asiguraţi-vă că veţi primi un Certificat de calitate al bijuteriilor în original, însoţit de factură sau bon fiscal.
Certificatul de calitate al bijuteriilor trebuie să conţină obligatoriu:
- detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc). Natural/Sintetic/Artificial
- datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziţionaţi produsul.
Asiguraţi-vă că primiţi factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
Cereţi informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service care pot să apară.
Verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare ce nu ţin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.
Atenţie la produsele din metale preţioase contrafăcute: imitaţii (aliaje ce seamănă cu pietrele preţioase), umpluturi (cavităţi goale ce pot fi umplute cu metal comun, metal preţios inferior sau alt metal decât cel dorit) sau acoperiri (mărţişoare acoperite doar la suprafaţă cu metal preţios)", potrivit InfoCons.
 „Şi de 1 şi 8 martie, rămânem consumatori şi trebuie să fim atenţi ce şi de unde cumpărăm! Dacă alegem un mărţişor-bijuterie, atunci trebuie să ne asigurăm că o achiziţionăm dintr-un magazin autorizat ce ne oferă un certificat de calitate! Şi în luna martie luam atitudine - o9atitudine”, spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Articole similare: Cum şi unde se pot vinde mărţişoare, la Galaţi


Articole înrudite