Salarii majorate pentru unii bugetari gălăţeni

Miercuri, 25 Noiembrie 2015 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform OUG 27/2015 privind salarizarea bugetarilor, la nivelul judeţului Galaţi, 108 funcţionari publici şi 19 persoane încadrate cu contract individual de muncă în cadrul Consiliului Judeţului Galaţi beneficiază de majorări salariale de 12%. Majorarea salarială se aplică începând cu veniturile aferente lunii septembrie. Vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza a precizat că vor beneficia de majorări salariale inclusiv funcţionarii de la instituţiile din subordinea judeţului.

Şi bugetarii din subordinea municipalităţii Galaţi vor beneficia de aceeaşi majorare salarială. Decizia majorării salariilor bugetarilor de la nivelul municipalităţii a fost luată după adoptarea în 12 octombrie a unei HCL de către consilierii locali, pe baza legislaţiei în vigoare amintită mai sus. Spre deosebire de judeţ, la nivelul municipiului nu vor beneficia de majorările salariale angajaţii cu contracte individuale de muncă, deci nici primarul şi viceprimarul. Beneficiari ai majorărilor salariale de la nivelul municipalităţii vor fi 1.460 de persoane. Aceştia fac parte din: aparatul de specialitate al primarului, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, Poliţia Locală, Serviciul Public Ecosal, Serviciul Public GeoTopoCad Experti, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon”, Centrul Socio-Medical Pechea, Centrul de Locuinţe şi Sprijin pentru Tineri, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale, Cantina de Ajutor Social. Detaliile au fost prezentate defalcat, pentru fiecare instituţie în parte de la nivelul municipalităţii de către viceprimarul Florin Popa.

Şi funcţionarii de la nivelul municipiului Tecuci beneficiază de majorări salariale de 12%, modificarea survenind cu data de 1 septembrie, conform primarului Tecuciului, Daniel Ţuchel.

În cadrul şedinţei, cineva a protestat vehement la majorarea salarială adoptată conform legislaţiei în vigoare. Intervenţia a venit din partea lui Marian Filimon, reprezentantul IMM-urilor gălăţene. Acesta a susţinut că majorările salariale ar trebui să fie acordate pe criterii de performanţă şi nu tuturor. Motivaţia iritaţiei lui Filimon e dată de faptul că, într-o logică a normalităţii, după majorări salariale în sistemul bugetar, după un timp mediul privat este nevoit să ofere la rândul său majorarea salariilor. Este o evoluţie firească a pieţei muncii. În susţinerea majorării a venit edilul Tecuciului, care a subliniat ideea că majorările salariale în sistemul bugetar nu au fost decise de angajatori, ca în mediul privat. În plus, majoritatea funcţionarilor au salarii minime.  

Cel care a liniştit polemicile a fost prefectul Dorin Otrocol, care a reamintit participanţilor căm decizia în această privinţă a fost luată conform legislaţiei în vigoare. Deci furtuna în pahar s-a stins. Apoi prefectul a precizat că funcţionarii Prefecturii nu beneficiază de majorările salariale de la nivelul judeţului şi ale municipiilor, refuzând să ofere detalii. O explicaţie logică a acestei excepţii decurge din faptul că funcţionarii prefecturilor reprezintă guvernul în teritoriu şi este de notorietate în aceste zile ezitarea premierului Cioloş în privinţa susţinerii majorărilor salariale ale funţionarilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu