19 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vilă de pe str. Eroilor incendiată şi devastată de o explozie
Vilă de pe str. Eroilor incendiată şi devastată de o explozie

Pompierii gălăţeni au stabilit că incendiul şi explozia care au distrus o vilă din centrul oraşului, în noaptea de marţi spre miercuri, au fost produse intenţionat. Incendiul a fost pus la primul etaj apoi s-a dat drumul la gaze, cel mai probabil la furtunul de la aragaz, deoarece centrala nu era conectată.
„În urma cercetărilor de la faţa locului în cazul vilei care a luat foc şi apoi a explodat că a fost o acţiune intenţionată. S-a declanşat un incendiu la etajul superior, după care, autorul sau autorii au coborât şi au dat drumul la gaze la nivelul inferior. Asta explică şi faptul că apelul la 112 s-a dat cu incendiu la etaj superior, iar în timpul apelului a avut loc şi deflagraţia. Comisia noastră a stabilit cauza de incendiu după toate elementele noastre. Proprietarul nu a venit la ISU să semneze procesul verbal de intervenţie”, a precizat lt.col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. După ce pompierii au stabilit cauza incendiului şi a deflagraţiei, poliţiştii au preluat ancheta.
„În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Poliţiştii efectuează cercetări pentru stabilirea condiţiilor în care s-a produs evenimentul”, a declarat sinsp. Andreea Rogojină, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. După ce ancheta a fost preluată de poliţişti, o echipă de criminalişti s-a întors la vila de pe str. Eroilor pentru a continua cercetările.
Oficial ancheta e abia la început, dar neoficial anchetatorii nu exclud implicarea proprietarului, care tocmai pierduse vila într-un litigiu început de la un împrumut luat de la cămătari. O altă posibilitate ar fi o acţiune de răzbunare.
La vila devastată, odată cu echipa de criminalişti se mai afla şi un partener de afaceri al proprietarului. „Am vorbit cu el azi dimineaţă, nu este în ţară. Ştiam că e pusă casa gaj la cămătari. Nu a făcut el asta, am vorbit cu el şi habar nu avea, nici el nu ştia cine a făcut asta“, spunea bărbatul.
Proprietarul vilei este un om de afaceri specializat în construcţii care executa lucrări de mansardare şi de transformare a subsolurilor de bloc în locuinţe. Într-o înregistrare telefonică, proprietarul, plecat trei zile din ţară, nu exclude varianta unei răzbunări, dar spune clar că el nu are absolut nicio vină. Nu ar avea de ce să fi dat foc, de vreme ce marţi seara, înainte de incendiu, predase cheile iar a doua zi dimineaţa casa urma să fie predată executorului judecătoresc. Totul i s-ar trage după ce a împrumutat 50.000 de euro de la cămătari şi a pus gaj o parte a vilei, dar s-a trezit că a rămas fără toată casa deoarece valoarea acesteia a fost subevaluată. „Da, aveam datorii la cămătari şi casa era pusă gaj. Nu ştiu ce s-a întâmplat, posibil să fie şi un act de răzbunare. Am fost la Poliţie şi le-am spus că o să plec din ţară pentru trei zile şi când mă întorc le dau toate detaliile. Am lăsat pe cineva acolo care să le dea detalii. Nu aveam de ce să dau eu foc. Vila era adjudecată, eu am făcut eliberarea, am lăsat cheile la un coleg, am anunţat avocatul să meargă la predare azi la 10... Eu am golit ieri cât s-a putut, am dus lucrurile şi am anunţat avocatul să se prezinte la zece cu executorul şi cu colegul căruia i-am lăsat cheile. Aseară când am părăsit locuinţa nu era nicio problemă. (...) Am luat 50.000 de euro cu împrumut pentru afacere şi am dat înapoi 20.000. Au mai rămas 30.000 de euro. Casa a fost evaluată la zece miliarde (lei vechi, circa 50.000 euro - n.r.), executorul mi-a vândut-o cu trei miliarde lei vechi şi nici nu era girată toată, era girat numai parterul şi etajul, etajul doi şi mansarda nu erau girate… I-am zis executorului: de ce o vinzi? Au făcut ce au vrut şi la instanţă… eu m-am apărat singur şi am zis că nu am girat decât cu partea asta, să ia partea girată, dar nu au făcut aşa”, a spus Nicu Bezman. Urmează acum că anchetatorii să stabilească exact ce s-a întâmplat în vilă.


Articole înrudite