16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANAF a publicat DECLARAŢIA UNICĂ 2023
ANAF a publicat DECLARAŢIA UNICĂ 2023

În virtutea rolului activ al organului fiscal, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi aduce la cunoştinţa contribuabililor persoane fizice faptul că în data de 11.01.2023 a fost publicat pe site-ul www.anaf.ro, în secţiunea Servicii Online/ Descărcare declaraţii electronice, formatul electronic al DECLARAŢIEI UNICE (formular 212).
"Modelul Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice precum şi  instrucţiunile de completare ale acesteia au fost aprobate prin OPANAF nr. 2541/2022 şi pot fi consultate accesând site-ul ANAF, secţiunea Asistenţă contribuabili/ Declararea obligaţiilor fiscale/ Toate formularele, cu explicaţii.
Prin declaraţia unică cu termen de depunere 25 MAI 2023 se declară impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pe anul 2022, precum şi a impozitul estimat şi contribuţiile sociale aferente anului 2023.
Recomandăm depunerea electronică a declaraţiei unice, prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual, accesând secţiunea Depunere Declaraţie Unică şi alte formulare SPV-PF, disponibilă pe prima pagină a site-ului ANAF.
Reamintim totodată că persoanele care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor au şi obligaţia înregistrării la organul fiscal central competent a contractelor de închiriere, respectiv  a modificărilor ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2023, prin depunerea Cererii de înregistrare a contractelor de locaţiune. (În format electronic este disponibil formularul C168).
Pentru contractele de închiriere încheiate începând cu data de 1 ianuarie 2023, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din chirii (altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală) au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.
În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului încheiat între părţi şi a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligaţia înregistrării acestora (1 ianuarie 2023)", potrivit Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi.


Articole înrudite