Apaterm demarează încheierea convenţiilor individuale

 
Marți, 08 Aprilie 2014 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începând cu luna aprilie, Apaterm pune în aplicare modificările Planului de Reorganizare confirmate de Tribunalul Galaţi în 25 martie 2014. Astfel, locatarii cu apartamente conectate la SACET pot încheia convenţii individuale de facturare şi convenţii individuale de plată. Primul avantaj al convenţiilor individuale este eliminarea riscului sistării energiei termice în cazul în care asociaţia nu plăteşte la timp către Apaterm sumele încasate de la locatari. Un alt mare avantaj este şi eliminarea riscului unor facturi nejustificat de mari, deoarece calculul va putea fi efectuat de Apaterm, în cazul celor care nu au montate sisteme de repartizare a costurilor; în cazul celor care folosesc astfel de sisteme, în baza unor protocoale cu firmele prestatoare, Apaterm va solicita acestora ca valorile consumurilor să nu depăşească normativele tehnice în vigoare.
Deasemenea, convenţia individuală de facturare propusă clienţilor Apaterm dă posibilitatea calculării penalităţilor la valoarea de 0,04% pe zi, o valoare de 5 ori mică decât cea de 0,2% calculată în prezent de asociaţii.
Nu în ultimul rând, gălăţenii vor putea beneficia de facturarea şi plata în tranşe lunare egale, pe baza cantităţilor medii lunare de energie termică pentru încălzire consumată în anul calendaristic anterior. Astfel, vor fi eliminate nu numai vârfurile de plată care apar în perioada de iarnă dar şi penalităţile de întârziere generate de neachitarea integrală a facturilor deja emise.
Mai mult, Apaterm reia procedura de ştergere a penalităţilor. Aceasta se va derula timp de un an si se adresează gălăţenilor care sunt înregistraţi la finalul lunii martie 2014 cu debit şi penalităţi de întirziere, pentru a beneficia de anularea acestora.
Precizăm ca anul trecut Apaterm a derulat un program de ştergere a penalităţilor similar, în care au intrat peste 10.000 de gălăţeni, care aveau o datorie totală de 3,6 milioane de lei ( aproximativ 1 milion de dolari ). În schimbul plăţii acestei datorii au beneficiat de ştergerea unor penalităţi în valoare de peste 25.724.897 lei ( aproape 6 milioane de euro ). Cea mai mare penalitate ştearsă a fost a asociaţiei 609. În schimbul achitării unei datorii de bază de 50.779 lei, a fost ştearsă o penalitate totală de 9 ori mai mare.
Totodată, Apaterm înfiinţează zece locaţii destinate exclusiv campaniei de informare publică referitoare la procedura de ştergere a penalităţilor şi încheierea convenţiilor individuale de facturare şi de plată, unde gălăţenii pot obţine orice informaţie legată de aceste proceduri. Aceste locaţii vor fi funcţionale până la sfârşitul săptămânii.
Acest demers vine ca urmare a depăşirii situaţiei critice în care Apaterm s-a aflat la începutul iernii trecute, situaţie depăşită datorită eforturilor conjugate ale primarului Marius Stan, membrilor Consiliului Local al Municipiului Galaţi, gălăţenilor buni platnici şi conducerii Apaterm.
„Fundamental pentru salvarea Apaterm în această iarnă a fost răspunsul pe care gălăţenii, prin plata facturilor curente şi acoperirea unei părţi din datorii, l-au dat apelului meu. Faptul că zeci de mii de gălăţeni şi-au plătit facturile la timp a contat enorm în efortul nostru de finanţare a avansului solicitat de Romgaz. Am sacrificat investiţii importante pentru comunitate dar am păstrat însăşi comunitatea”, a declarat primarul Marius Stan.
Până la jumătatea lunii martie, la un consum total de energie termica în valoare de 47 de milioane de lei, Apaterm a achitat SC Electrocentrale Galaţi SA peste 44,4 de milioane de lei, informează Apaterm.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu