15 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că reducerea intervalului la facilităţile băncii centrale ar trebui să fie un semnal pentru bănci să nu reducă dobânzile la depozite, dar să accepte rate mai mici la creditare, întrucât cererea de finanţare nu poate apărea cu dobânzi de 15% pe an. "Dăm un semnal băncilor cum să înceapă şi ele ciclul de reducere. Ele începeau cam aşa. Se uitau în buget şi începeau: a coborât BNR ratele de referinţă coborâm şi noi ratele de dobânzi la depozite. Rata de dobândă la depozitele noastre poate fi asimilată cu rata minimă de dobândă. Noi nu mai dăm 1,25%, am început să dăm 2,25%. Semnalul este clar, şi nu este de vorbire, este de facto (...) Solicităm băncilor să nu se repeadă să înceapă prin coborârea dobânzilor la depozite", a spus Isărescu.
Consiliul de Administraţie BNR a decis săptămâna trecută să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor. Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an faţă de 1,25%.
Guvernatorul BNR a arătat că dobânda superioară din coridor, Lombard, este considerată de către băncile comerciale ca un fel de rată minimă a creditării. "Ei spun: nu putem să scădem rata minimă la credite de consum, imobiliare (...) sub nivelul acesta pentru că în momentul în care avem un gol de lichiditate ne finanţăm de la Lombard (...) Simbolistica este importantă. Dacă ei zic că Lombard este o dobândă marginală, atunci pe aceasta am coborât-o cu un procent. Decizia noastră este simbolistică şi faptică", a continuat Isărescu.
Şeful băncii centrale susţine că decizia a avut în vedere şi ca dobânzile pe piaţa monetară să fluctueze mai puţin, până acum volatilitatea mai mare pe această piaţă fiind un debuşeu pentru fluxurile de capital. "Cred că pentru bănci mesajul nostru devine şi mai clar. Vor pregăti o perioadă următoare, în care-şi vor regândi politica de dobânzi şi sper că fiecare, în condiţii concurenţiale, legate de situaţia bugetară internă, strategia internă, cum gândesc reintrarea în noul ciclu de reluare a creditării, să aibă în vedere ce am spus noi aici", a completat oficialul BNR.
Isărescu a renunţat la a mai susţine băncile şi când a ajuns la subiectul creditare, arătând că nu mai crede în argumentul lipsei de cerere din partea pieţei. "Nu există cerere de credit (spun băncile - n.r.). Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ia credit? Băncile comerciale nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite", a completat Isărescu.


Articole înrudite