TVA-ul pentru turism şi activităţi conexe se reduce de la 1 noiembrie Recomandat

Marți, 09 Octombrie 2018 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul finanţelor publice (MFP) a anunţat că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă (OUG), iniţiată de MFP, prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru turism şi activităţi conexe, informează Mediafax.
Tododată, actul normativ prevede mai multe măsuri prin care se doreşte încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum şi modalităţi de sprijin pentru autorităţile locale, se subliniază în documentul de presă transmis de Finanţe.
În ceea ce priveşte TVA, de la 1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, de la 9%, în prezent, pentru:
- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
- dreptul de utilizare a facilităţilor sportive, în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele scutite deja;
- serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative.
„Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice”, susţin reprezentanţii Finanţelor.
În plus, de la 1 noiembrie 2018, se va elimina cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală utilizată pentru consumul populaţiei la buvetele publice.
„Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală”, se mai scrie în comunicatul de presă al MFP.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu