15 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Franţa îşi evacuează cetăţenii din Niger
Franţa îşi evacuează cetăţenii din Niger

Franţa îşi va evacua cetăţenii din Niger începând chiar de marţi, a anunţat Ministerul francez de Externe, după ce preşedintele ţării vest-africane, Mohamed Bazoum, a fost răsturnat de la putere de o juntă militară, săptămâna trecută, relatează Reuters.

"Evacuarea va începe chiar azi", a transmis MAE francez.
Comunicatul adaugă că Franţa ar putea evacua de asemenea "cetăţeni europeni care vor dori să părăsească ţara".
Circa 600 francezi se află în prezent în Niger, cifră care nu ţine cont de cei aflaţi în concediu şi se află în prezent în afara ţării.
Puciul de miercurea trecută - al şaptelea în mai puţin de trei ani în Africa de vest şi centrală - a generat unde de şoc în regiune.
Franţa, fostă putere colonială, are de mai mulţi ani în regiune militari care contribuie la contracararea unei rebeliuni islamiste, dar sunt voci pe plan local care îi cer să nu mai intervină în treburile interne ale ţării lor.
Duminică, susţinători ai juntei au ars steaguri franceze şi au atacat ambasada Franţei din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliţia să recurgă la gaze lacrimogene.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că orice atacuri asupra intereselor franceze din Niger vor primi un răspuns "foarte prompt şi ferm", notează Agerpres.

Autor: Albert Gabriel OPRIŞAN


Articole înrudite