18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
NATO trebuie să se pregătească pentru atacuri cu rachete ruseşti în Europa
NATO trebuie să se pregătească pentru atacuri cu rachete ruseşti în Europa

Generali de rang înalt avertizează că Alianţa Nord-Atlantică (NATO) ar avea la dispoziţie trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât şi cea civilă, potrivit The Times. Cea mai mare provocare în cadrul NATO este birocraţia în ceea ce priveşte transferul de trupe şi echipament între statele membre.
La aproape doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, generali din mai multe state membre NATO sunt îngrijoraţi că Moscova ar putea lansa rachete pentru a lovi adânc în spatele liniilor frontului, în încercarea de a elimina infrastructura civilă şi militară necesară pentru a susţine efortul de război.
Deşi Rusia este acum cu ochii pe Ucraina, oficialii alianţei se tem că lucrurile se vor schimba în viitor, iar NATO ar avea trei ani la dispoziţie pentru a-şi consolida apărarea împotriva unei posibile ofensive ruseşti ce ar viza teritoriul alianţei.
Generalul-locotenent Alexander Sollfrank, comandantul centrului logistic militar al NATO din sud-vestul Germaniei, a îndemnat, de asemenea, aliaţii să se ocupe de „birocraţia" care îngreunează deplasarea trupelor şi a echipamentelor şi care împiedică utilizarea armelor şi a altor echipamente de către alte ţări în cazul unei crize majore, relatează Hotnews.ro.

Birocraţia, marele duşman al NATO

O problemă semnificativă în cazul unei posibile ofensive sunt reglementările care restricţionează schimbul şi transportul de echipament militar, nu numai între ţările membre NATO, ci şi între diferite părţi ale Germaniei. Exerciţiile transfrontaliere implică frecvent cantităţi ameţitoare de documente care ar costa timp critic în cazul unei crize militare.
În prezent se poartă discuţii privind crearea unor „coridoare militare" în Europa, iar rezultatele ar putea fi anunţate înainte de următorul summit al NATO, care va avea loc în iulie la Washington.
Germania va fi probabil desemnată drept „placă turnantă" centrală pentru liniile de întărire şi realimentare ale trupelor NATO în Europa, susţin generalii.
La fel ca şi în războiul din Ucraina, posibilele ţinte ale ofensivei ruse în Europa pot fi fabrici de muniţii şi centre de comandă, dar şi centrale electrice, poduri şi căi ferate.
„Dacă comparăm războiul şi operaţiunile de acum zece ani sau de acum cinci ani, atunci ne dăm seama că trebuie să acceptăm că şi zonele din spate vor fi puternic atacate", a declarat Sollfrank la sediul Comandamentului comun de sprijin şi abilitare al NATO (JSEC) din oraşul Ulm, situat în sudul Germaniei.
Generalul spune că NATO trebuie să presupună că Rusia „va folosi întregul spectru de forţe”, enumerând inclusiv rachetele şi dronele.

Scenariul Germaniei

Mai multe voci importante din Occident au avertizat că Rusia reprezintă o ameninţare reală ce ar putea genera un conflict dincolo de războiul din Ucraina.
Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a transmis în urmă cu două săptămâni de Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025.
Potrivit Bild, în acest document secret, armata germană analizează posibile acţiunile ale Rusiei şi Occidentului lună de lună, inclusiv un ipotetic scenariu al „Apărării Alianţei 2025”, care prevede desfăşurarea a „sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”.
Civilii din ţările NATO ar trebui să fie pregătiţi pentru perspectiva unui război total cu Rusia în următorii 20 de ani, a declarat la mijlocul lunii ianuarie locotenent amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO.
„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război", a susţinut amiralul olandez Rob Bauer.
Deşi perspectiva escaladării războiului până la o confruntare totală între alianţă şi Rusia a fost evitată până acum, există îngrijorări legate de faptul că Occidentul nu a acceptat cu adevărat că aceasta ar putea fi încă o posibilitate.
Un astfel de conflict ar necesita mobilizarea pe scară largă a civililor şi a bazei industriale din întreaga alianţă, a declarat Bauer.

Rusia, confruntare cu NATO în următorii trei ani

Pe de altă parte, Sollfrank şi alţi generali NATO au avertizat că o confruntare militară directă cu Rusia ar putea avea loc chiar în următorii trei ani.
Sollfrank a spus că alinţa are deja capacitatea de a se apăra şi probabil de a descuraja o potenţială invazie rusă. Dar, având în vedere actuala dispunere a forţelor NATO pe întregul continent şi lipsa de pregătire în spatele flancului estic, armatele NATO ar putea fi forţate să facă „alegeri costisitoare".
„Am fost foarte concentraţi pe est", a declarat generalul de brigadă Frank Schmitz, şeful departamentului de planificare din cadrul JSEC al armatei germane.
„Cred că avem nevoie şi de capacităţi în spate: tot felul de capacităţi".
Există încă unele aspecte, cum ar fi problemele legate de interschimbabilitatea echipamentelor şi personalului NATO, care ar putea împiedica un răspuns adecvat, a spus Sollfrank.
„Cred că putem ... să începem acest lucru şi să reducem sau să adaptăm birocraţia sau oriunde ar fi posibil şi necesar", a adăugat Sollfrank.

Ministrul german al Apărării: Putin ar putea invada o ţară NATO în următorii 5-8 ani

Săptămâna trecută, şeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a declarat că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei condusă de Vladimir Putin, deoarece armata profesionistă din prezent este prea mică, conform The Guardian.
Ministerul Apărării de la Londra a fost nevoit să intervină şi să precizeze că nu are planuri de recrutare.
De asemenea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, potrivit DPA. Oficialul de la Berlin a estimat că Vladimir Putin ar putea invada o ţară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.
Boris Pistorius a accentuat: „Trebuie să ne consolidăm rapid capacităţile de apărare, în contextul urgenţei situaţiei ameninţării”. „Aşadar, trebuie să luăm în calcul faptul că (preşedintele rus) Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO cândva”, a mai spus Pistorius.
În timp ce mai mulţi lideri europeni şi de la vârful NATO au vorbit public despre extinderea războiului cu Rusia la nivel european, premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în Maramureş, că nu este cazul să ne pregătim pentru un conflict.


Articole înrudite